Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Trei scenarii de restricții de Crăciun în Marea Britanie pentru a opri răspândirea Omicron

© REUTERS / HENRY NICHOLLSAmbulanțe, spital, UK, Marea Britanie
Ambulanțe, spital, UK, Marea Britanie - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2021
Abonare
În această lună, guvernul britanic a impus noi restricții pentru a împiedica răspândirea noii tulpini Omicron a coronavirusului. În presa britanică sunt prezentate trei scenarii de posibile noi restricții.
BUCUREŞTI, 21 dec – Sputnik, Doina Crainic. Specialiştii care au consiliat autoritățile britanice de la începutul pandemiei au insistat că sunt necesare mai multe măsuri pentru a reduce ratele de infectare cu noua variantă COVID-19, avertizând că neadoptarea acestora ar putea duce la un număr zilnic de 6.000 de morți.
În timp ce premierul britanic Boris Johnson a avertizat că autoritățile „își rezervă posibilitatea” de a impune noi măsuri de siguranță în Marea Britanie ca răspuns la creșterea cazurilor de COVID-19, presa britanică a dezvăluit trei scenarii, cu severitate de la scăzut la mare, luate în considerare de consilieri guvernamentali.

Opțiunea 1: restricții ușoare

Autoritățile vor emite recomandări prin care oamenilor li se va solicita să limiteze contactele în interior. Astfel de măsuri au fost deja introduse în Țara Galilor și în Scoția, unde oficialii au cerut locuitorilor să socializeze mai puțin, mai ales cu persoane mai în vârstă sau vulnerabile.
Britain Weather - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2021
Societate
Important pentru moldoveni: Cum călătorim de astăzi în Marea Britanie
Pentru că aceasta este doar o îndrumare și nu o regulă aplicată legal, Downing Street nu ar trebui să cheme parlamentarii pentru a vota propunerea și poate face doar un anunț.

Opțiunea a doua: Crăciunul este restricţionat, dar nu anulat

În acest scenariu, guvernul ar reintroduce așa-numita regulă de șase, care interzice orice adunări sociale de peste șase persoane, atât în interior, cât și în aer liber. Polițiștii vor avea voie să disperseze și să amendeze persoanele care încalcă regula. Întâlnirea oamenilor din diferite gospodării ar fi limitată sau chiar interzisă. Pentru pub-uri și restaurante vor fi introduse restricții de circulație.
Totuşi, experții spun că este puțin probabil ca guvernul să accepte acest scenariu înainte de Crăciun, deoarece vor avea nevoie de Parlament pentru a vota. Ar dura 48 de ore pentru a rechema parlamentarii, iar locuitorii din Regatul Unit au început deja să călătorească pentru a-și vizita prietenii și familia.

Un scenariu Déjà vu: lockdown

Și acest scenariu este puțin probabil să se impună înainte de Crăciun, deoarece trebuie să fie aprobat de parlament. În acest scenariu, toate afacerile neesențiale vor fi închise. Oamenilor li se va ordona să stea în case și li se va permite să iasă doar pentru a se deplasa la serviciu, dacă este necesar, pentru a vizita un medic sau pentru a cumpăra alimente. Persoanele fizice ar putea avea voie să plece de acasă pentru recreere în aer liber sau să meargă pentru a acorda asistenţă altor persoane, ca în timpul blocajelor anterioare. Totuşi, având în vedere că varianta Omicron este foarte contagioasă, este puțin probabil ca guvernul să facă aceste excepții.
Potrivit presei locale, consultate de Sputnik News, premierul Boris Johnson se află acum între ciocan și nicovală. Pe de o parte, grupul de experţi care consiliază guvernul încă de la începutul pandemiei a îndemnat autoritățile să acționeze rapid și să introducă noi restricții pentru a reduce răspândirea Omicron.
Британские полицейские возле Элизабет-Тауэр (Биг-Бен) у здания парламента в Лондоне - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Coronavirus
UK: Omicron se răspândeşte într-un „ritm fenomenal” - restricţionarea Crăciunului?
Aceștia spun că măsurile de siguranță care au intrat în vigoare pe 8 decembrie sunt insuficiente pentru a opri noua variantă, iar refuzul introducerii de noi reguli ar putea duce, potrivit acestora, la creșterea numărului de spitalizări zilnice între 3.000 și 10.000, în timp ce numărul zilnic de decese ar putea ajunge la 6.000, mai spun aceștia. Luni, Regatul Unit a înregistrat peste 91.000 de noi infecții, fiind al doilea cel mai mare număr de cazuri de când a început pandemia.
Pe de altă parte, sunt parlamentari și miniștri care și-au exprimat opoziția față de măsurile restrictive. Potrivit Daily Telegraph, parlamentarii conservatori l-au amenințat pe prim-ministru cu un vot de neîncredere, în timp ce un ministru a spus că vor demisiona în semn de protest dacă vor fi introduse noi restricţii.
Potrivit presei locale, Boris Johnson va evita introducerea de noi restricții înainte de Crăciun și probabil le va anunța după sărbători, undeva în preajma Anului Nou. Sky News scrie, citând sursele sale, că parlamentarii vor fi chemați pe 29 decembrie să voteze cu privire la noile reguli de siguranță.
Fluxul de știri
0