Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Tradițiile de iarnă, păstrate cu sfințenie de către tinerele generații

Tradițiile de iarnă, păstrate cu sfințenie de către tinerele generații
Abonare
Tradițiile și obiceiurilor de iarnă au fost promovate în cadrul Festivalului pentru copii „Să trăiți, să înfloriți!” organizat de către Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI).
Arta tradițională – cel mai valoros lucru moștenit de la înaintașii noștri a fost valorificat de copiii din întreaga țară, participanți la Festivalul-concurs al tradițiilor de iarnă pentru copii „Să trăiți, să înfloriți!”.
Tamara Mogîldea, șefa Direcției Arte Tradiționale CNCPPCI, a relatat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" despre interesul manifestat de către copii, în promovarea tradițiilor și obiceiurilor de iarnă.
"Festivalul-concurs al tradițiilor de iarnă pentru copii „Să trăiți, să înfloriți!” s-a desfășurat în format on-line. Am avut o mare satisfacție să admirăm 69 de formații de copii, care au prezentat tradițiile și obiceiurile de iarnă, specifice localității de unde vin. Juriul a avut mult de lucru, deoarece toate cetele de copii au fost bine pregătite și au făcut simțită feeria sărbătorilor de iarnă", a spus Tamara Mogîldea.
Potrivit organizatorilor, festivalul a avut ca scop identificarea, valorificarea şi promovarea tradițiilor de iarnă practicate de copii, descoperirea și conservarea folclorului autentic, promovarea portului popular tradițional și stimularea activităţii ansamblurilor folclorice de copii.
Membrii juriului au desemnat următorii laureați (din cele 69 formații înscrise în concurs):
Premiul I – „Giurgiuleanca”, s.Giurgiulești, r. Cahul, cond. art. Ana Golovatenco;
Premiul II – „Opincuța”, or. Chișinău, cond. art. Maria Lupu;
Premiul II – „Lăstăreii”, s. Corjova, r. Criuleni, cond. art. Petru Panuța;
Premiul II – „Gălbenița”, s. Fundul Galbenei, r. Hîncești, cond art. Lidia Bodiștean;
Premiul III – „Tezaur”, s. Iurceni, r. Nisporeni, cond. art. Veaceslav Brînzilă;
Premiul III – „Mlădița”, s. Sărata Veche, r. Fălești, cond. art. Maria Chilaru;
Premiul III –„Pe-un picior de plai” , s. Pașcani, r. Hîncești, cond. art. Ecaterina Ursu;
Premiul III – „Codrenii”, s. Cornești, r. Ungheni, cond. art. Ina Bilețchi.
Totodată, Tatiana Mogîldea menționeează că pe 26 decembrie 2021, începând cu ora 11:00, la Muzeul de Entografie și Istorie din Capitală, va avea loc spectacolul folcloric „OAMENI POVESTE, că-naine mult mai este...”, organizat de către CNCPPCI. La eveniment vor participa cete de colindători, formații folclorice mixte de maturi și de copii din țară, care vor prezenta folclor autentic specific Sărbătorilor de Crăciun și de Sfântul Vasile, de la vatra folclorică.
Despre alte evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă organizate de către Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, aflați din fișierul audio atașat.
Fluxul de știri
0