Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politolog: PAS îi va face Rusiei mici răutăți pentru favori din partea Occidentului

© Sputnik / Mihai CarausPAS
PAS - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2021
Abonare
Bruter a explicat de ce reprezentanții actualei puteri moldovenești fac declarații despre necesitatea edificării unor relații de parteneriat cu Moscova, făcând în același timp pași care pot fi considerați neprietenoși.
CHIȘINĂU, 22 dec – Sputnik. Mai mulți politologi autohtoni comentează cu surprindere încercările celor instalați în funcții de stat de către Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) de a construi relațiile cu Rusia, menționând că acestea nu au un caracter sistemic bine gândit. Drept exemplu poate servi participarea președintelui Maia Sandu la lucrările „Platformei Crimeea”, precum și declarațiile recente ale Președintelui Parlamentului Republicii Moldova despre necesitatea restricționării difuzării posturilor de televiziune rusești și neadmiterea pe teritoriul țării a unor experți și personalități publice din Rusia.
De ce relațiile dintre partidul de guvernământ din Moldova și reprezentanții autorităților ruse pot fi caracterizate prin formula „un pas înainte și doi înapoi”? Răspunsul la această întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de către expertul Institutului de Studii Umanitare și Politice (Moscova) Vladimir Bruter.
„Polit-tehnologii actualei guvernări presupun că reprezentanții PAS vor spune că se pronunță în favoarea unor bune relații cu Rusia, acest lucru îl vor confirma și curatorii occidentali. În același timp, Moldova va face tot timpul mici răutăți care vor sugera că de fapt nici nu se au în vedere bune relații cu Federația Rusă”, a spus expertul.
Roman Mihăieș  - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Politică
Mihăeș: PAS va suferi o lovitură de imagine în foarte scurt timp
Potrivit interlocutorului, nu este vorba doar de participarea președintelui Maia Sandu la „Platforma Crimeea” și de solidarizarea ei constantă cu sancțiunile și acuzațiile Occidentului împotriva Rusiei.

„Recenta neadmitere a experților ruși pentru monitorizarea alegerilor din Transnistria a arătat încă o dată aderarea puterii la cursul Occidentului, deși nu a existat niciun motiv pentru aceasta. Formula: „nu au explicat scopul vizitei”, a fost total lipsită de respect față de partea rusă”, a spus politologul.

În opinia lui Bruter, și partea rusă ar fi putut răspunde la atacurile Chișinăului oficial, de exemplu în privința imigranților de muncă moldoveni care nu pot explica în detaliu scopul sosirii și al șederii îndelungate pe teritoriul Federației Ruse. Expertul este sigur însă că Rusia nu va întreprinde niciodată astfel de pași întrucât vede în Moldova un stat prieten și speră la o previzibilitate în politica lui externă.
Fluxul de știri
0