Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Majorarea salariilor judecătorilor CC: Stamate - „Știam de avizul negativ al Guvernului”

© Sputnik / Miroslav RotariOlesea Stamate
Olesea Stamate - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2021
Abonare
Președintele Comisiei parlamentare Juridice Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a vorbit la un post de televiziune despre majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale, în pofida avizului negativ al Guvernului.
CHIȘINĂU, 22 dec – Sputnik. Președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități a recunoscut că știa despre avizul negativ al Guvernului înainte de a veni în plenul Parlamentului cu amendamentul privind majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională. Despre asta a comunicat Stamate în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
Declarația a fost făcută în contextul în care pe 6 decembrie Parlamentul a votat pentru majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale de la 25 de mii de lei la 60 de mii de lei (salariu net). Salariul brut va constitui peste 80 de mii de lei. Asta deși Guvernul a dat aviz negativ inițiativei.
”Eu am citit amendamentele. Da, eu știam că avizul este negativ”, a spus Stamate.
Președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități a explicat că atunci când a citit acest aviz s-a gândit că s-ar fi produs o eroare și Guvernul din greșeală a avizat negativ acest proiect de lege.

”Amendamente au fost două, din partea mea, în tot setul care a fost prezentat Guvernului. Pe unul dintre amendamente a fost aviz pozitiv. Iar pe ultimul – aviz negativ. Cumva, am vrut să abordăm subiectul acesta împreună în plenul Parlamentului, cu deputații, și ulterior să discutăm și cu Guvernul, dacă nu cumva a fost admisă o eroare. Și în cazul în care ar fi fost admisă o eroare, probabil, Guvernul putea să-și revizuiască avizul. Dacă nu și l-a revizuit, înseamnă că nu s-a admis o eroare și respectiv am votat legea fără amendamentul respectiv”, a menționat Olesea Stamate.

Ea nu consideră însă că s-a admis în acest sens vreo încălcare din partea Parlamentului.

”Eu am dat citire amendamentului. Care este încălcarea legii? Unde scrie că nu poți da citire amendamentului. L-am propus votării. Ar fi putut fi declarat neconstituțional. Dar nu este o încălcare a legii să citești amendamentul”, a afirmat Stamate.

Curtea Constituțională a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Politică
CC a venit cu o reacție după ce Parlamentul a dublat salariile magistraților Curții
Amendamentele au fost propuse de deputații PAS Olesea Stamate, Veronica Roșca și Igor Grosu, președintele Legislativului.
Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, inclusiv președintele Parlamentului, Igor Grosu, au precizat că majorarea salariilor judecătorilor CC ar fi o metodă de a păstra independența și integritatea acestora în procesul de luare a deciziilor. Și premierul Natalia Gavrilița a sărit în apărarea magistraților menționând că „salariile acestora sunt justificate”.
Inițiativa a fost însă dur criticată de opoziția parlamentară, de unele partide extraparlamentare, dar și de societatea civilă.
Anterior, și fostul premier Ion Chicu a atenționat cu privire la neconstituționalitatea majorării salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională.
”Deputații PAS au încălcat Constituția, votând majorarea "istorică" a salariilor judecătorilor Curții Constituționale. Articolul 131 din Constituția Republicii Moldova interzice orice modificare cu efect financiar asupra bugetului, fără avizul pozitiv al Guvernului”, a scris Chicu.
Și președintele Maia Sandu a refuzat să promulge această lege din cauza lipsei unui aviz pozitiv din partea Guvernului și a restituit-o Parlamentului.
Fluxul de știri
0