Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CC a venit cu o reacție după ce Parlamentul a dublat salariile magistraților Curții

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională a Moldovei
Curtea Constituțională a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Abonare
Curtea Constituțională a venit cu o reacție la ”pretinsa majorare a salariilor judecătorilor”.
CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Majoritatea parlamentară a votat pe 6 decembrie pentru majorarea substanțială a salariilor judecătorilor Curții Constituționale, care ar putea ridica din 2022 un salariu net de aproximativ 60 de mii de lei. Decizia a provocat discuții aprinse în spațiul public, iar deputații din opoziție au declarat că vor depune o sesizare la CC, astfel că judecătorii înșiși vor trebui să evalueze constituționalitatea majorării propriilor salarii.
Astăzi Înalta Curte a venit cu o reacție la ”pretinsa majorare”.
”Cu privire la discuțiile existente în societate despre subiectul unei pretinse majorări a salariilor judecătorilor Curții Constituționale și având în vedere solicitările unor jurnaliști de a comenta situația, vă informăm că obligația de rezervă și de prudență a judecătorilor îi împiedică să facă comentarii”, este menționat în comunicatul publicat pe siteul Curții.
Majorarea vine după ce Parlamentul a adoptat în ședință plenară din 6 decembrie două amendamente la Proiectul de lege pentru modificarea politicii bugetar-fiscale și la Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022, prin care, din 2022, magistrații Înaltei Curți urmează să ridice un salariu net de aproximativ 60 de mii de lei, față de 25 de mii de lei cât este acum. Salariul brut va constitui peste 80 de mii de lei. Amendamentele au fost propuse de deputații PAS Olesea Stamate, Veronica Roșca și Igor Grosu, președintele Legislativului.
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională prevederile legale prin care au fost majorate salariile lunare ale judecătorilor Curții Constituționale.
Ei au declarat că modificarea dată nu a avut avizul pozitiv al Guvernului, fapt obligatoriu în astfel de cazuri. Astfel, în conformitate cu Constituția, proiectul dat nu putea fi adoptat de majoritatea parlamentară fără a fi acceptat mai întâi de Guvern.
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2021
Societate
Vor ataca la Curtea Constituțională majorarea salariilor judecătorilor de la Înalta Curte
Anterior, și fostul premier Ion Chicu a atenționat cu privire la neconstituționalitatea majorării salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională.
”Luni, deputații PAS au încălcat Constituția, votând majorarea "istorică" a salariilor judecătorilor Curții Constituționale. Articolul 131 din Constituția Republicii Moldova interzice orice modificare cu efect financiar asupra bugetului, fără avizul pozitiv al Guvernului”, a scris Chicu.
Fluxul de știri
0