Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fost ministru al Apărării: Ce riscă Moldova, dacă SUA și Rusia nu se vor înțelege

Abonare
Moscova vrea să negocieze cu NATO privind garanțiile de securitate. Unul dintre punctele proiectului de acord presupune ca NATO să ofere garanții că alianța nu se va extinde în Ucraina.
Fostul ministru al Apărării Valeriu Pleșca a declarat în studioul Sputnik Moldova că, în opinia lui, nu există riscul unei escaladări a relațiilor sau a unei nou runde de confruntări. Totuși, acest risc nu este exclus.

”Rușii au crescut, s-au dezvoltat. Rușii pretind la spațiul în zona geopolitică în care se află. Ei vor un acord internațional în care să fie stabilite câtva puncte cu privire la securitatea din zonă, să nu fie doar declarații”, spune Pleșca.

Totodată, fostul ministru al Apărării menționează că cele două mari puteri geopolitice încearcă să negocieze pentru a ajunge la un consens pentru respectarea reciprocă a politicilor de securitate. În acest sens, fostul deputat își exprimă speranța că SUA și Rusia se vor înțelege. De altfel, și Republica Moldova va avea de suferit.

”Federația Rusă are un parcurs destul de stabil, un arsenal nuclear. Rusia îi spune clar prin această propunere Washingtonului: respectați-ne. Există un risc ca aceste două mari puteri să nu ajungă la un consens, dar cred că declarațiile precum că, mai avem 5 minute până la război, sunt exagerate. Sper că se vor înțelege. De altfel, și în Moldova va crește sărăcia și vor fi mai multe probleme”, mai spune Pleșca.

Menționăm că în data de 17 decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat un proiect de tratat cu Statele Unite și de acord cu NATO privind garanțiile de securitate. Documentele au fost transmise deja Washingtonului și aliaților săi.
Unul dintre punctele proiectului de acord presupune ca NATO să ofere garanții de neextindere a alianța pe teritoriul Ucrainei. După cum a declarat viceministrul rus de externe Serghei Reabkov pentru RIA Novosti, dacă NATO și Statele Unite nu vor reacționa la solicitarea Rusiei privind garanțiile de securitate, acest lucru ar putea duce la o nouă rundă de confruntare.
Fluxul de știri
0