Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ANRE nu va examina chestiunea reducerii tarifelor la gaz pentru consumatori

© Sputnik / Mihai CarausContor de gaz
Contor de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2021
Abonare
ANRE a renunțat să examineze în ședința de marți propriul proiect de decizie cu privire la reducerea tarifelor la gaz pentru consumatori.
CHIŞINĂU, 21 dec - Sputnik. Agenția Națională de Reglementare în Energetică a amânat examinarea chestiunii cu privire la reducerea tarifului la gazele naturale. Problema aprobării tarifelor reglementate la gaz a fost exclusă de pe ordinea de zi a ședinței din 21 decembrie la solicitarea directorului general al instituției, Veaceslav Untilă.
”Ne-a venit o scrisoare de la „Moldovagaz” care ține de aprobarea tarifelor reglementate la gazele naturale. Această scrisoare necesită o examinare suplimentară. În legătură cu aceasta, propun să excludem chestiunea de pe ordinea de zi”, a spus Untilă.
Cu o zi mai devreme, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat la un post de televiziune că tariful la gaze pentru consumatori ar putea fi revizuit în ianuarie.
Anterior, ANRE a publicat un proiect de hotărâre privind aprobarea tarifelor reglementate la gazele naturale pentru consumatori. Proiectul propune stabilirea unui tarif pentru consumatorii casnici de 10 076 lei pentru mia de metri cubi, fără TVA.
Luând în calcul taxa pe valoarea adăugată, prețul unui metru cub de gaz va fi egal cu 10,88 lei pentru metrul cub, adică cu 20 de bani mai puțin decât tariful actual.

Noile tarife la gaz și căldură

Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noi tarife la gazele naturale, la solicitarea companiei Moldovagaz.
Din 1 noiembrie, consumatorii casnici achită 10,26 lei pe metrul cub de gaze naturale. Prețul final în facturi, cu includerea TVA, va constitui 11,08 lei. Anterior, consumatorii plăteau 4,64 lei. Astfel, prețul crește de 2,4 ori. Tariful este preliminar și autoritatea de reglementare ar putea să-l revizuiască.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2021
Economie
Spînu: Tariful la gaz ar putea fi revizuit în ianuarie
La solicitarea Termoelectrica, ANRE a aprobat de asemenea un nou tarif și pentru căldură. Acum o gigacalorie de căldură va costa 1772 de lei. Creșterea a fost de 650 de lei (aproape 60%).

Contract cu Gazprom

Pe 29 octombrie, Moldova a convenit cu ”Gazprom” prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu cinci ani.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Moldovei Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care se bazează pe raportul dintre prețul de piață la gaz și petrol.
Fluxul de știri
0