Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Politolog: Cine se face vinovat că Tauber nu a ajuns primar de Bălți

Abonare
Partidul "ȘOR" este unicul responsabil de situația creată în cadrul alegerilor locale de la Bălți, mai exact, de excluderea candidatului Marinei Tauber din cursa electorală. De această părere este doctorul habilitat în politologie Victor Juc.
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", politologul Victor Juc a comentat situația în care candidatul Partidului "Șor" Marina Tauber a câștigat detașat primul tur de scrutin, dar a fost exclusă din cursa electorală.
Potrivit lui, Marina Tauber și partidul pe care-l reprezintă sunt unicii responsabili în situația privind excluderea candidatului ales pentru fotoliul de primar al Capitalei Nordului.

"Nu cred că Marina Tauber este o jertfă în acest caz. Partidul "ȘOR" nu se bucură de o largă încuviințare în Republica Moldova și nu este pentru prima dată când a încălcat legislația electorală (...). Acest lucru s-a întâmplat din lipsă de acuratețe. Dacă ar fi cheltuit corect mijloacele financiare și ar fi raportat corect banii, atunci azi am fi putut declara că doamna Tauber este primar de Bălți. Ei poartă vina că au ajuns în asemenea situație și nu trebuie să caute problema în exterior", a explicat Victor Juc.

Amintim că în data de 1 decembrie Comisia Electorală Centrală i-a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei Nordului. Ea a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală.
Judecătoria Bălți a dispus excluderea Marinei Tauber din cursa electorală, în urma demersului CEC. Totodată, membrii CEC au expediat o solicitare către Curtea de Apel Bălți pentru a se face claritate în ceea ce privește termenul de executare a hotărârii instanței.
Curtea de Apel Bălți a lăsat în vigoare decizia primei instanțe de a o exclude pe Tauber din cursa electorală. Ulterior, și Curtea Supremă de Justiție a susținut excluderea Marinei Tauber din scrutinul pentru funcția de primar al municipiului Bălți.
De menționat că Marina Tauber a câștigat detașat primul tur al alegerilor locale noi pentru Primăria municipiului Bălți. Pentru ea au votat atunci 15.918 de persoane (47,93%).
Fluxul de știri
0