Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

”Liniile roșii” care o împiedică pe Sandu să dezvolte relațiile cu Rusia - Politolog

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2021
Abonare
Expertul a analizat de ce șeful statului și mulți dintre cei instalați în funcții de stat de partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) sunt circumspecți în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă.
CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. În ultimele luni, reprezentanții puterii moldovenești au vorbit în repetate rânduri despre necesitatea dezvoltării unui dialog de parteneriat cu Federația Rusă. Astfel de declarații au fost făcute de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, au pomenit despre aceasta și șeful Guvernului, Natalia Gavrilița, și șeful statului, Maia Sandu.
Însă în practică totul se dovedește a fi altfel decât în ​​cuvinte. În sensul că și Sandu a participat la „Platforma Crimeea”, și președintele parlamentului a anunțat posibilitatea limitării difuzării în țară a programelor informative și analitice ale posturilor TV rusești, ceea ce a provocat o reacție din partea Ministerului de Externe al Rusiei.
De ce atitudinea reprezentanților partidului de guvernământ ”Acțiune și Solidaritate” amintește de formula: „un pas înainte și doi înapoi”? Și ce rol au aici partenerii occidentali ai actualei puteri? La această întrebare a răspuns în studioul Sputnik Moldova analistul politic Corneliu Ciurea.
„Cred că autoritățile țin cont de existența unor „linii roșii” în relațiile cu Rusia. Aceasta se referă la operațiunile de export și import, aceasta atinge interesele Rusiei în Transnistria și aceasta este politica de neutralitate a statului moldovenesc și neaderarea țării la NATO. Cred că actuala putere ține cont de aceste momente, iar uneori auzim de la ea chiar declarații prietenoase la adresa Rusiei”, a spus interlocutorul.
PAS - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Politică
PAS va suporta prejudicii de imagine – analist politic
Potrivit analistului, pe de altă parte, puterea reprezentată de partidul ”Acțiune și Solidaritate” se află sub influența curatorilor și patronilor săi occidentali, iar conducerea țării nu urmărește să lege relații cu Rusia în sensul strategic al cuvântului.
„De aceea și vedem pe de o parte un fel de aluzii din partea reprezentanților PAS la relații prietenești cu Rusia, iar pe de altă parte - atacuri împotriva Moscovei oficiale”, a adăugat expertul.
Ciurea a rezumat: Maiei Sandu i-au fost indicate clar „liniile roșii” în relațiile cu Rusia, pe care nu trebuie să le depășească și, în opinia expertului, deocamdată președintele se ghidează anume de o asemenea politică.
Fluxul de știri
0