Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Alertele cu bombă: Câte apeluri recepționează operatorii de la 112

Alertă cu bombă: Câte apeluri recepționează operatorii de la 112
Abonare
Apelurile false privind alerta cu bombă devin tot mai frecvente, acestea afectează activitatea operatorilor. Despre aceasta a vorbit specialistul în relații publice din cadrul Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 Ana Carpovici.
De la începutul acestui an au fost documentate 33 cazuri de alertă cu bombă. Din fericire, toate s-au dovedit a fi false, cu excepția unor cazuri în care cetățenii au solicitat Serviciul 112 atunci când au găsit obuze ce prezintă pericol.

"În ultimele două luni au fost înregistrate cinci apeluri privind minarea instituțiilor statului. De obicei, apelurile sunt efectuate de persoane care vor să pericliteze activitatea Judecătoriei Centru și Buiucani", a comunicat Ana Carpovici.

În astfel de situaţii, la faţa locului intervin poliţiştii, geniştii, pompierii şi medicii de la ambulanţe. Astfel, specialiștii își irosesc în zadar timpul și eforturile, în loc să ajute pe cineva care are cu adevărat nevoie de ajutor.

"Oamenii fac glume de prost gust, care mobilizează serviciile speciale de urgență în regim alert. În majoritatea cazurilor, apelurile sunt anonime, iar apelanții menționează doar unde este localizată presupusa mină. Din fericire, în acest an nu am avut apeluri care s-ă se dovedească a fi reale", a relatat reprezentanta Serviciului 112.

Menționăm că o alertă cu bombă costă bugetul de stat până la 100 de mii de lei. Potrivit legii, cei care comit astfel de încălcări riscă amendă de peste 42 de mii de lei sau până la doi ani de pușcărie.
Fluxul de știri
0