Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert: Moldova nu are o strategie de securitate energetică

© Sputnik / Mihai CarausElectricitate
Electricitate - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2021
Abonare
Expertul în energetică Serghei Ungureanu explică de ce Republica Moldova nu dezvoltă surse alternative de energie, asigurând astfel o situație mai stabilă în țară.
CHIȘINĂU, 19 dec - Sputnik. În toamnă acestui an, Republica Moldova s-a pomenit într-o situație de criză fără precedent în sectorul energetic. Experții în energetică au explicat că acest lucru s-a întâmplat din cauza oficialilor care au tergiversat până în ultimul moment negocierea unui contract pentru aprovizionarea țării cu gaze naturale.
Situația a fost salvată de „Gazprom” , care a oferit Guvernului o reducere de 25% la aprovizionarea țării cu „combustibil albastru”. Și acest lucru este important, deoarece o parte semnificativă a energiei electrice a țării este produsă prin procesarea gazelor naturale. Dar de ce autoritățile țării nu se gândesc la dezvoltarea surselor alternative de energie? Răspunsul la această întrebare a fost oferit de expertul economic Serghei Ungureanu în studioul Sputnik Moldova.
„În ultimii 10-12 ani, fiecare dintre strategiile de dezvoltare energetică din țară și-a stabilit obiective "verzi", sarcina de a genera energie electrică prin utilizarea vântului și a razelor solare. Dar, din păcate, nimic nu merge. Sunt doar promisiuni și discuții”, a precizat Ungureanu.
Potrivit expertului, autoritățile de la Chișinău nu fac eforturi ca să creeze mai multă energie solară și eoliană. În calitate de argument, Ungureanu a citat ideile Guvernului, când s-au stabilit obiective ambițioase pentru producerea de energie „verde” mai întâi până în 2015, apoi, fără îndeplinirea promisiunilor, până în 2020, iar acum până în 2030.
„Aceste inițiative ar trebui continuate în Moldova. Da, a fost creat Consiliul pentru producerea de energie "verde". Dar acum este necesar de explicat ce statut va avea, dacă va include adevărați experți și profesioniști", a mai spus Ungureanu.
În concluzie, expertul a adăugat că Guvernul nu ar trebui să stabilească în fața sectorului energetic al țării obiective „efemere și transcendentale” pentru producerea de energie „verde”, și apoi din nou să dea dovadă de incapacitate de a le implementa.
LIVE: Спыну рассказывает о строительстве ЛЭП Вулканешты – Кишинев - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Video
Andrei Spînu vorbește despre construcția unei noi linii electrice în Moldova
Fluxul de știri
0