Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția lui Stoianoglo la noul său dosar penal: Ce spune procurorul general suspendat

© Sputnik / Mihai CarausAlexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2021
Abonare
Procurorul general suspendat din funcție a comentat inițierea unui nou dosar penal pe numele său.
CHIȘINĂU, 18 dec - Sputnik. Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu o reacție la decizia procurorilor de a iniția un nou dosar pe numele său.
Asta după ce Procuratura a anunțat că a fost inițiată o nouă urmărire penală pe două capete de acuzare. Este vorba de încălcarea inviolabilității vieții personale și divulgarea datelor urmăririi penale.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Stoianoglo a amintit despre avizul negativ al Comisiei de la Veneția cu privire la modificările operate la Legea Procuraturii și a atras atenția că aceasta a recunoscut că procedura de urmărire penală este nu doar dubioasă, ci și nerezonabilă și ilegală.
Comisia de la Veneția a constatat că amendamentele au fost adoptate în contextul unui conflict politic acut între majoritatea parlamentară și procurorul general.
„„Așa-zisele” cazuri penale de azi sunt un fel de răspuns la autoritățile Comisiei de la Veneția, care au spus uite - pe cine protejați și ce probleme are procurorul general cu legea. Trebuie sa combatem opinia publică cu privire la ilegalitatea pe care autoritățile au comis-o împotriva mea și acest lucru a fost pe deplin confirmat în recomandările sale respectabila organizație”, a scris Stoianoglo.
Potrivit procurorului general suspendat, el este acuzat după ce a anunțat în conferința de presă din 4 octombrie că „actualul guvern, în colaborare cu reprezentanții sectorului neguvernamental, mass-media, corpul diplomatic, folosind un procuror compromis, a înscenat persecuția în privința sa, chiar din prima zi de activitate”.
Ce ascunde noul capăt de acuzare pe numele lui Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Podcasturi
Ce ascunde noul capăt de acuzare pe numele lui Stoianoglo – Expert
Stoianoglo este de părere că aceste acțiuni sunt menite să-l discrediteze în calitate de procuror general.
El precizează că, de fapt, informația se referea la acțiunile ilegale ale lui Viorel Morari, care, contrar statutului și atribuțiilor sale, a transmis altora informații despre activitățile Procuraturii și le-a oferit diverse sfaturi și consultări, astfel discreditând în mod deliberat conducerea PG.
Procurorul general suspendat a mai spus că informații despre viața personală a lui Morari nu au fost furnizate, deși în dosarul cauzei se aflau informații despre unde s-a odihnit, cu cine etc.
„Dar asta nu a avut nicio legătură cu statutul său de procuror, care interzice procurorilor să transmită orice informație legată de activități profesionale și să contacteze direct cu reprezentanții autorităților și statelor străine. Toate materialele publicate au fost oficiale, în modul prevăzut de lege, separate de cauza penală, întrucât nu aveau legătură cu cercetările efectuate în legătură cu Morari. Prin urmare, nu au fost făcute publice date ale urmăririi penale”, mai scrie Alexandr Stoianoglo.
Viorel Morari nu a comentat deocamdată acuzațiile lui Alexandr Stoianoglo.
Trebuie precizat că prima ședință de judecată în primul dosar inițiat pe numele procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo ar urma să se desfășoare în data de 27 decembrie, ora 14:00, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Stoianoglo va ajunge pe banca acuzaților fiind învinuit de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Politică
Ultima oră: Procurorii au inițiat un nou dosar pe numele lui Stoianoglo
Fluxul de știri
0