Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Procuratura trebuie să dea buzna la Ministerul Sănătății

Abonare
Curtea de Conturi a scos la iveală că aproape 7000 de vaccinuri expirate au fost administrate cetățenilor. Acest lucru a scandalizat societatea.
Juristul și avocatul Ion Dron a declarat în studioul Sputnik Moldova că autoritățile ar trebui să fie mai explicite și să ofere mai multe detalii după ce Curtea de Conturi a constatat că aproape 7000 de vaccinuri expirate au fost administrate cetățenilor.

”Eu nu pun la îndoială autoritatea Curții de Conturi. Rapoartele Curții de Conturi vin în temeiul unor documente, nu în baza unor zvonuri sau știri. Replica Ministerului Sănătății este una regretabilă, că se pune la îndoială autoritatea CC. Este imperios necesar și vrem să auzim vocea Procuraturii Generale în acest caz”, declară Dron.

Juristul menționează că se cere un dosar penal de amploare, dacă se va adeveri că informația prezentată de către Curtea de Conturi este reală și poate fi probată. Totodată, Dron menționează că ar fi bine ca premierul să vină cu o reacție pentru a calma spiritele.

”Vecina mea a decedat ieri, dublă vaccinată – întrebare este dacă a fost vaccinată cu doze expirate. Câte vieți au fost luate din cauza vaccinurilor expirate, dacă au fost asemenea cazuri. Procuratura trebuia să acționeze în secunda doi. Iar dacă informațiile sunt false, să fie pedepsiți cei care răspândesc astfel de zvonuri”, mai spune Dron.

Ministerul Sănătății a anunțat că a creat o comisie de anchetă care va verifica în ce mod sunt administrate vaccinurile în instituțiile medicale și în centrele de vaccinare. Asta deși cu o zi mai devreme a declarat tranșant că nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat. În același timp, instituția admite faptul că la baza acestor date ar putea sta colectarea și introducerea uneori întârziată a datelor despre administrarea dozelor de vaccin.
”Constatările prezentate de Curtea de Conturi se bazează pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării și se referă la perioada 30.05 – 31.08.2021. Declarăm că nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat, iar colectarea și introducerea, uneori, întârziată a datelor despre dozele de vaccin nu au nimic comun cu însăși administrarea dozei. La acel moment, sistemul de evidență informațional nu era suficient de dezvoltat că să evite erorile tehnice de înregistrare”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.
Specialiștii în sănătate au comunicat că aceste informații au fost prezentate și Curții de Conturi la etapa de examinare a raportului și în cadrul ședinței de prezentare a acestuia și își exprimă dezacordul față de interpretările expuse în raport.
”Informăm că nici într-un registru de evidență nu se regăsesc date care ar confirma concluziile Curții de Conturi”, mai este menționat în comunicat.
De asemenea, Ministerul Sănătății a precizat că o astfel de concluzie poate fi făcută doar în baza evaluării fluxului de doze de vaccin.
Fluxul de știri
0