Expert: De ce Vestul nu va accepta oferta Rusiei a garanțiilor reciproce de securitate
© Sputnik / Александр Натрускин / Accesați arhiva multimediaЧлен-корреспондент Российской академии ракетных и артиллерийских наук Константин Сивков
© Sputnik / Александр Натрускин
/ Abonare
Un expert consideră că Occidentul va respinge oferta Rusiei de încheiere a unor acorduri pentru garantarea securității reciproce.
BUCUREȘTI, 17 dec – Sputnik. E puțin probabil ca SUA și NATO să semneze cu Rusia acordurile cu privire la garanțiile reciproce de securitate, pentru că astăzi Occidentul se consideră un învingător cert în cazul escaladării unui conflict cu Moscova, a declarat agenției RIA Novosti, președintele academiei de probleme geopolitice, doctor în științe militare, Constantin Sivkov.
Partea rusă a dat publicității proiectele de acorduri a Rusiei cu SUA și NATO cu privire la garanții de securitate. În aceste documente Moscova propune Washingtonului să se angajeze reciproc să nu desfășoare rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în zonele în care ar putea să atace teritoriul celuilalt, îndeamnă NATO să garanteze evitarea extinderii spre Est, inclusiv din contul fostelor republici ale URSS. Proiectele au fost transmise Washingtonului și aliaților lui.
“Acest document ar putea fi constructiv și realist în condițiile în care SUA și-ar dori într-adevăr să asigure securitatea în Europa. Însă în realitatea creată, NATO nu va accepta semnarea acestui document, pentru că Occidentul consideră că Rusia este prea slabă pentru a-și dicta condițiile SUA și alianței. Iată de ce consideră că nu vor exista niciun fel de reacții pozitive la acest document, iar noi ar trebui să facem niște concluzii”, a spus Sivkov.
Expertul a presupus că în elaborarea documentului, Rusia și-a propus demonstrarea disponibilității de a elimina pe cale pașnică a contradicțiilor acumulate cu Occidentul.
Mai devreme, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat despre necesitatea demarării urgente a unor negocieri cu scopul elaborării unor acorduri internaționale care ar exclude extinderea NATO spre Est și orice amplasare în statele vecine, în primul rând a Ucrainei, a unor arme care ar putea prezenta o amenințare pentru Rusia. Moscova consideră necesară dezavuarea deciziei summitului NATO de la București din 2008, potrivit căreia Ucraina și Georgia ar putea deveni membri NATO, care contravine angajamentelor tuturor statelor OSCE să nu-și fortifice securitatea din contul securității altora.