Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Britanicii îndeamnă Occidentul să-și recunoască responsabilitatea pentru criza din Ucraina

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaExercițiile Rapid Trident
Exercițiile Rapid Trident  - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Abonare
Prestigioasa publicație Spiked: NATO trebuie să-și recunoască vinovăția pentru criza din Ucraina și să înceteze să demonizeze Moscova.
CHIȘINĂU, 17 dec - Sputnik. Politicienii au construit o lume în care există bunele state occidentale, care sunt și iubitoare de pace, și lor li se opune o Rusie „distrugătoare”, care seamănă haos. Cu toate acestea, această abordare ascunde în mod deliberat acțiunile periculoase și destabilizatoare ale țărilor NATO, scrie revista britanică Spiked.
Autorul articolului, Tim Black, a examinat principalele teze ale presei străine, precum The Sunday Times, New York Times și New Statesman, despre relația dintre Moscova și Occident, unde prima este reprezentată drept agresor, iar liderul său Vladimir Putin este cel care „nu a acceptat pierderea URSS”.
Cu toate acestea, jurnalistul a răspuns la aceste insinuări, menționând că imaginea unei țări „care se amestecă aici în alegeri, și acolo – în ostilități” și vrea „să invadeze Ucraina, pentru că... ei bine... este doar Rusia” nu corespund cu realitatea.
"În realitate, Rusia nu este jucătorul principal aici și, cu siguranță, nu este un agent al haosului. Dimpotrivă, tot ceea ce se întâmplă în și în jurul Ucrainei este un produs al fricii de lungă durată a Moscovei față de expansiunea occidentală. Dacă aici există o forță de destabilizare distructivă, aceasta nu este Kremlinul, ci NATO. Din punctul de vedere al Rusiei, NATO este cea care face șmecherii aici”, afirmă editorialistul.
De asemenea, Black este încrezător că temerile Moscovei față de acțiunile occidentale sunt destul de raționale, deoarece mulți membri ai Alianței Nord-Atlantice nu ar rata niciodată o oportunitate de a se extinde până la granițele Rusiei.
Jurnalistul a amintit de numeroasele exerciții NATO în apropierea teritoriului rusesc, desfășurarea de unități de luptă în țările baltice și nave în Marea Neagră, precum și declarații constante privind disponibilitatea de a accepta Ucraina și Georgia în alianță.

"Pentru a rezolva conflictul din Ucraina și din jurul acestei țări, Occidentul trebuie mai întâi să-și recunoască rolul în această criză. Și apoi, poate, va putea înțelege Rusia și nu doar să o demonizeze", a rezumat autorul, fiind citat de RIA Novosti.

Recent, au devenit mai frecvente reportajele din presa occidentală și declarațiile politicienilor despre amenințarea unei „invazii” rusești a Ucrainei din cauza concentrării trupelor la granița celor două țări.
După cum a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, Kremlinul mută Forțele Armate pe propriul teritoriu și la propria discreție; aceste acțiuni nu amenință pe nimeni și nu ar trebui să deranjeze pe nimeni.
Moscova a subliniat că rapoartele despre agresiunea rusă sunt folosite ca pretext pentru formarea forțelor NATO în regiunile de graniță.
La rândul său, ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a remarcat că numărul instructorilor occidentali a crescut în Donbas. În opinia sa, acest lucru ar putea provoca autoritățile ucrainene să comită „aventuri militare” și ar putea reprezenta o amenințare directă la adresa securității Rusiei.
Fluxul de știri
0