Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski a anunțat că Stoltenberg susține furnizarea de arme Ucrainei

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaПресс-конференция президента Украины В. Зеленского
Пресс-конференция президента Украины В. Зеленского - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Abonare
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, sprijină furnizarea de arme Ucrainei.
CHIȘINĂU, 16 dec - Sputnik. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că simte sprijinul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în chestiunile legate de aprovizionarea cu arme a Ucrainei.
Anterior, ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, a acuzat guvernul fostului cancelar german Angela Merkel că blochează achiziționarea de arme de către Kiev prin intermediul NATO. Acum însă poziția noului guvern al cancelarului Olaf Scholz în această problemă nu este încă clară.
Reznikov a declarat într-un interviu pentru Financial Times că în noiembrie Berlinul a pus veto pe achiziționarea de către Ucraina a sistemelor anti-lunetă și puștilor anti-dronă pentru a învinge dronele. Deși se observă că ulterior Germania și-a înmuiat poziția în privința puștilor, recunoscându-le ca o armă neletală.
Șeful Ministerului Ucrainean al Apărării promite că Kievul este dispus să obțină achiziționarea de arme în cadrul acordurilor bilaterale cu aliații, de exemplu, cu Statele Unite, Marea Britanie, Lituania și Franța.

„În astfel de contracte (cu privire la furnizarea de arme – n.red.), cu toate acestea, eu simt aici sprijinul deplin al secretarului general și identificăm alți pași pentru a rezolva aceste probleme”, a spus Zelenski la o conferință de presă în urma unei întâlniri cu Stoltenberg, fiind citt de RIA Novosti.

Moscova a declarat în repetate rânduri că Kievul nu îndeplinește acordurile de la Minsk și amână negocierile pentru rezolvarea conflictului din Donbas. Ministerul rus de Externe a menționat că Kievul a trimis jumătate din întregul personal al forțelor armate ale Ucrainei în Donbas.
Moscova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la transferul de echipamente militare din țările NATO la granițele cu Rusia și creșterea numărului de instructori occidentali în Donbas. Țările occidentale continuă să ofere sprijin militar Ucrainei, inclusiv furnizarea de arme, care sunt folosite în Donbass.
Военно-транспортный самолет ВВС США  доставил в Кишинев военную технику - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Societate
O nouă partidă de echipament militar din SUA pentru Moldova
Fluxul de știri
0