Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

SUA au dat o lecție Moscovei și Beijingului

© Sputnik / POOL / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Abonare
Relațiile dintre Rusia și China depășesc nivelul de alianță, a spus Xi Jinping la discuțiile de ieri cu Vladimir Putin.
Deși întâlnirea s-a desfășurat în format de videoconferință, este considerată una veritabilă – așa că liderul chinez a subliniat că aceasta este a 37-a întâlnire personală a celor doi lideri din 2013 (adică de când Xi a preluat conducerea Chinei).
Dacă nu ar fi fost coronavirusul, scorul ar fi ajuns la cincizeci, pentru că ultima dată Xi și Putin și-au dat mâna în noiembrie 2019, iar înainte de asta se întâlneau de câteva ori pe an. Cu toate acestea, foarte curând cei doi lideri se vor vedea în persoană: la începutul lunii februarie, Putin va pleca la Beijing.
Va merge și la negocieri, și ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, pe care Statele Unite și alte țări anglo-saxone le boicotează la nivel diplomatic. Dar tocmai Jocurile Olimpice de vară de la Beijing din 2008 au devenit singurele jocuri internaționale la care a participat președintele Statelor Unite.
Și nu numai George W. Bush, ci cea mai mare parte a elitei americane pe atunci încă credea că China va accepta un rol secundar în procesul de globalizare, iar Rusia va fi o putere deși neplăcută, dar regională și, cel mai important, relațiile Moscova-Washington-Beijing se vor forma în primul rând sub influența americană. Dar 13 ani mai târziu, vedem o imagine complet diferită a lumii decât cea care era în capetele strategilor americani.
Deoarece aceștia din urmă se bazează (la etape diferite) pe dependența partenerilor mai mici de cei mai mari, anglo-saxoni, iar egalitatea și interesul comun joacă un rol important în relațiile dintre Rusia și China.
Новейший корвет Гремящий на испытаниях в Балтийском море - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Analize și opinii
SUA, depășite din punct de vedere militar de Rusia și China
Mai ales că interesul este atât național (întărirea propriei țări și a pozițiilor sale în lume), cât și global – construirea unei noi ordini mondiale, a unui nou sistem pe ruinele proiectului Atlanticului.
Tocmai pentru ca ruinele să nu devină reale, prăbușirea hegemoniei anglo-saxone eșuate (dar nedorind să o recunoască) să nu genereze un haos global, să nu dăuneze Chinei și Rusiei, și este nevoie de o puternică legătură ruso-chineză.
Așa că alegerea strategică a Moscovei și Beijingului în favoarea unei apropieri ulterioare nu este doar clară: este inevitabilă. Nicio forță externă nu poate influența relațiile dintre cele două țări și, deși acest lucru a fost de mult înțeles, nu este de prisos să subliniem asta din nou.
Și nu doar prin declarații despre necesitatea creării unei infrastructuri financiare independente pentru a deservi operațiunile comerciale dintre Rusia și China, care nu ar putea fi influențate de țări terțe, deși asta este în sine o un reper important.
Anume din această cauză Xi Jinping a început conversația cu o evaluare înaltă a acțiunilor lui Putin, care se opune ferm încercărilor de a semăna discordie între cele două țări. Într-adevăr, Putin a reamintit recent că „unii parteneri occidentali încearcă în mod deschis să strice relațiile dintre Moscova și Beijing”, subliniind că China și Rusia vor răspunde la astfel de încercări prin extinderea parteneriatelor și coordonarea pașilor pe arena internațională.
Adică, cu cât mai mult încercați să ne certați, cu atât vom acționa mai cooperant. Apropo, această remarcă a lui Putin a sunat la câteva zile după summitul în format de videoconferință al lui Xi și Biden, iar acum o săptămână Biden a avut o întâlnire în același format cu Putin.
Jocul american nu este un secret pentru nimeni: Washingtonul încă mai speră să întoarcă timpul înapoi și să aprindă focul contradicțiilor ruso-chineze pentru a slăbi alianța dintre Moscova și Beijing.
Între Rusia și China, ca între două mari puteri vecine, există în mod firesc atât concurență, cât și probleme controversate în anumite sfere și regiuni, dar Putin și Xi înțeleg perfect că americanilor nu ar trebui să li se ofere nici măcar o șansă de a folosi disensiunile în scopurile proprii, să transforme fisurile în ruine.
Pentru că tot ceea ce unește Rusia și China este incomparabil mai mare și mai important pentru ambele țări decât tot ceea ce le poate despărți potențial. Miza este mai mare ca niciodată, iar Moscova și Beijingul nu au dreptul să repete greșeala anilor ’60.
Джон Болтон - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Analize și opinii
Bolton spune că Rusia face o „greșeală mare” prin apropierea de China și nu de Vest
Atunci noi înșine ne-am distrus relațiile de parteneriat și deja în anii 70 americanii au început să profite de asta.
Dacă n-ar fi fost cearta de la începutul anilor ’60, nu numai că soarta Republicii Populare Chineze și URSS putea fi mai bună - întreaga istorie a lumii ar fi putut să o ia pe o altă cale.
Da, istoria nu admite „niciun fel de dacă”, dar ea oferă posibilitatea de a învăța din propriile greșeli. Rusia și China au învățat bine lecțiile istoriei recente a relațiilor lor și pot urmări acum calm agitația jucătorilor atlantici. Jucători care sunt nedumeriți - cum e posibil? Doar zece ani în urmă totul părea atât de clar și, în principiu, rezolvabil: Rusia nu mai este un jucător global (chiar și Putin a fost sfătuit să nu se întoarcă la Kremlin), China va accepta mai devreme sau mai târziu rolul de partener mai mic în rândul celor „doi mari”, iar alianța ruso-chineză nu poate fi stabilă, pentru că sunt prea multe contradicții între Moscova și Beijing și nu au încredere unul în celălalt. Unde s-au dus toate astea?
Pentru un învins întotdeauna este greu să-și recunoască înfrângerea, mai ales când aceasta nu a fost încă reparată, dar durează în timp.
Procesul căderii Statelor Unite (proiectului Atlantic) se măsoară nu în ani, ci în decenii, însă deocamdată au încă multe modalități de a pune presiune asupra Chinei și Rusiei, inclusiv asupra unor asemenea provocatoare precum Taiwan și Ucraina.
Dar din punct de vedere strategic, atlantiștii au pierdut deja - și acest lucru se înțelege nu numai la Moscova și Beijing. Rușii și chinezii sunt pur și simplu mai activi decât alții în a aduce acest moment mai aproape și a spune lucrurilor pe nume.
Fluxul de știri
0