Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea de Conturi: Detalii cu privire la vaccinurile expirate

© Sputnik / Mihai CarausVaccinare
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Abonare
Curtea de Conturi a prezentat azi rezultatele un audit făcut la Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate.
CHIȘINĂU, 16 dec - Sputnik. Curtea de Conturi a prezentat azi rezultatele un audit făcut la Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă și 13 instituții medico-sanitare publice cu 89 subdiviziuni.

În urma auditului au fost descoperite mai multe nereguli. Astfe, au fost administrate 7 mii de doze de vaccin cu termen de valabilitate expirat. Totodată, entitățile auditate nu au prezentate probe relevante pentru a justifica erorile admise.

Echipa de audit a evaluat peste 277 mii de informații despre vaccinare care au fost introduse în alte perioade decât cele reale. Analiza a determinat că peste 70 mii înregistrări creează suspiciuni privind veridicitatea certificatelor emise de către instituțiile implicate în proces.
În același timp, în audit se atestă lipsa controalelor cheie la introducerea datelor în Registru de evidență a vaccinării și a filtrelor de inteligență artificială. Totodată, auditul mai denotă că 20 de persoane care introduceau datele privind persoanele vaccinate, sau 12% din aceștia, au efectuat înregistrări în lipsa aprobării de către managerii instituțiilor medicale.
Curtea de Conturi mai anunță că până la 15 noiembrie au fost trecute la pierderi în rezultatul expirării termenului, peste 11 mii doze de vaccinuri în valoare de 1,6 milioane lei.
Motivul ar fi că cei care administrau vaccinul puteau să deschidă un flacon nou doar pentru o persoană fără a lua în calcul că în acesta mai sunt câteva doze , care s-ar putea pierde.
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Societate
7000 de vaccinuri expirate, administrate cetățenilor: Ce a descoperit Curtea de Conturi
Actualmente, țara noastră a recepționat cu titlu gratuit circa 75% din vaccinurile disponibile în valoare de 188,3 mil lei, iar prin intermediul achizițiilor 25%. Vaccinurile au fost procurate din sursele disponibile ale bugetului de stat, fondurilor de urgență ale Guvernului, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, precum și prin acorduri bilaterale cu producătorii sau partenerii internaționali.
Până la 30 noiembrie 2021, țara noastră a recepționat cca 2 milioane doze de vaccin și au fost administrate peste 1,6 milioane doze, acoperirea vaccinală fiind la un nivel de 27 % din populația Republicii Moldova.
Ala Nemerenco - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Politică
Scandalul vaccinurilor expirate: Ministrul Ala Nemerenco, chemată la Parlament
Fluxul de știri
0