Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Procuratura, pe urmele lui Sergiu Sîrbu - reacția fostului deputat

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Abonare
Procuratura Generală a oferit detalii pe marginea unui caz de corupere a deputaților.
CHIȘINĂU, 16 dec – Sputnik. Un fost deputat PDM este acuzat de corupere activă. Se întâmplă după ce astăzi Procuratura Anticorupție i-a acestuia înaintat învinuirea.
Mai exact, fostul deputat este învinuit că, în anul 2015, reprezentând interesele Partidului Democrat din Moldova, a încercat să mituiască un deputat de pe listele unui alt partid politic, propunându-i de la 100 000 până la 200 000 euro. Banii erau oferiți pentru ca cel de-al doilea deputat să părăsească fracțiunea parlamentară din care făcea parte și în calitatea sa de deputat să voteze proiectele de legi înaintate de PD.
Presa scrie că ar fi vorba despre fostul deputat democrat Sergiu Sîrbu.
Imediat, fostul deputat a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Sergiu Sîrbu a scris că acest dosar a fost reluat deja a treia oară, după ce a fost clasat de două ori, din lipsă de probe și de fapte infracționale.
”Am demonstrat atunci că nu am nicio atribuție la cele invocate, sunt gata să demonstrez și a treia oară”, a scris Sîrbu.
Заседание Парламента  - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2021
Politică
Sergiu Sîrbu ar putea rămâne fără avere: Ce spune fostul deputat
În postarea sa, politicianul a respins categoric acuzațiile aduse și spune că nu a avut nicio atribuție cu anumite afaceri sau scheme.
”Mi-am îndeplinit conștiincios obligațiile la locul de muncă, în domeniul la care mă pricep și atât. Nu am comis nicio ilegalitate”, a mai adăugat fostul deputat PD.
Totodată, Sergiu Sîrbu a menționat că este gata să colaboreze cu organele de anchetă și să-și demonstreze nevinovăția pe orice capăt de acuzare.
Amintim că la începutul lunii decembrie Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că a încheiat procedura de control a averii lui Sîrbu. Inspectorii fiscali au constatat prezența unei diferențe de peste 1,9 milioane de lei și deținerea nejustificată a acestei sume.
Diferența substanțială a fost stabilită pentru anii 2016 - 2019, în perioada când Sîrbu exercita funcția de deputat. Totodată, s-a stabilit că acesta a introdus mai multe date incomplete și eronate în declarațiile sale pe venit din perioada 2016 - 2019.

„Acesta nu a declarat venituri în mărime totală de peste un milion de lei, a inclus date eronate despre veniturile obținute sub formă de donații în anul 2018, în mărime de peste 196 de mii de lei și, respectiv, în anul 2019, în sumă de 20 de mii de euro. La fel, a completat eronat cu informații despre numerarul deținut sub formă de împrumut acordat unei persoane fizice în sumă de 38 de mii de dolari americani și 650 de mii de lei”, se mai menționează într-un comunicat de presă al ANI.

În context, Sergiu Sîrbu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook, unde a menționat că nu a primit niciun document oficial deocamdată ca să-l examineze și a declarat că cifrele menționate de ANI sunt absurde și nu corespund realității.
„Înțeleg că ANI a însumat cifrele din rulajul de pe conturile bancare, timp de mai mulți ani, prezentând-o drept avere nejustificată. Această abordare este departe de realitate, iar legea a fost interpretată greșit. Cifrele menționate sunt, de fapt, rulajul de pe mai multe conturi ale familiei, care erau destinate administrării a patru credite bancare, în ultimii 5 - 6 ani”, a scris Sergiu Sîrbu.
Fluxul de știri
0