Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sergiu Sîrbu ar putea rămâne fără avere: Ce spune fostul deputat

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента  - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2021
Abonare
Autoritatea Națională de Integritate a dispus confiscarea averii nejustificate a lui Sergiu Sîrbu în folosul statului. Reacția fostul deputat nu a întârziat să apară - ce spune Sîrbu.
CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că a încheiat procedura de control a averii fostului deputat Sergiu Sîrbu. Inspectorii fiscali au constatat prezența unei diferențe de peste 1,9 milioane de lei și deținerea nejustificată în acestei sume.
Diferența substanțială a fost stabilită pentru anii 2016 - 2019, în perioada când Sîrbu exercita funcția de deputat. Totodată, s-a stabilit că Sîrbu a introdus mai multe date incomplete și eronate în declarațiile sale pe venit din perioada 2016 - 2019.
„Acesta nu a declarat venituri în mărime totală de peste un milion de lei, a inclus date eronate despre veniturile obținute sub formă de donații în anul 2018, în mărime de peste 196 de mii de lei și, respectiv, în anul 2019, în sumă de 20 de mii de euro. La fel, a completat eronat cu informații despre numerarul deținut sub formă de împrumut acordat unei persoane fizice în sumă de 38 de mii de dolari americani și 650 de mii de lei”, se mai menționează într-un comunicat de presă al ANI.
În explicațiile oferite inspectorului de integritate, fostul deputat a invocat că sursa de proveniență a banilor sunt din veniturile legale ale familiei, indemnizații, diurne de deplasare, dar și din donațiile obținute la evenimente de familie sau alte ajutoare. Inspectorul de integritate a acceptat doar o parte din argumentele fostului deputat, pe care le-a probat prin acte justificative. Astfel, a fost dispusă confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 1,9 milioane de lei în folosul statului.
Acest fapt va fi posibil în cazul în care averea acestuia a fost constatată, în totalitate sau în parte, ca fiind nejustificată printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Totodată, dacă va fi găsit vinovat, Sîrbu riscă să nu mai dețină o funcție de demnitate publică timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.
În context, Sergiu Sîrbu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook, unde a menționat că nu a primit niciun document oficial deocamdată ca să-l examineze și a declarat că cifrele menționate de ANI sunt absurde și nu corespund realității.
„Înțeleg că ANI a însumat cifrele din rulajul de pe conturile bancare, timp de mai mulți ani, prezentând-o drept avere nejustificată. Această abordare este departe de realitate, iar legea a fost interpretată greșit. Cifrele menționate sunt, de fapt, rulajul de pe mai multe conturi ale familiei, care erau destinate administrării a patru credite bancare, în ultimii 5 - 6 ani”, a scris Sergiu Sîrbu.
Fostul deputat a menționat că a prezentat Autorității Naționale de Integritate toate datele, probele și actele justificative, care confirmă legalitatea tuturor veniturilor și tranzacțiilor și că regretă că acestea au fost respinse.
Заседание Парламента - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2021
Politică
Scandalul dintre Sîrbu și Sandu ia amploare: Deputatul s-a plâns la Procuratură
„Cu siguranță, acest act va fi contestat în judecată și pe toate căile legale, voi demonstra absurditatea acuzațiilor aduse, atât în instanțele naționale, cât și cele internaționale”, a mai adăugat fostul deputat.
Sergiu Sîrbu a mai declarat că i se pare o coincidență stranie că acest comunicat de presă apare anume acum, în perioada electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi, care urmează să aibă loc la Bălți.
Amintim că în iulie, Sergiu Sîrbu a fost numit în funcția de vicepreședinte al partidului „ȘOR”.
Fluxul de știri
0