Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ministrul Agriculturii – Ce produse alegem de pe rafturi, de import sau autohtone

Abonare
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, consideră că țara noastră ar trebui să facă eforturi pentru a avea mai multe produse autohtone pe rafturile magazinelor, iar pentru asta e nevoie ca să avem produse de calitate.
Viorel Gherciu a fost întrebat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova ce produse alege de pe rafturile magazinelor, de import sau autohtone.
”Întotdeauna încerc să găsesc produsele locale, iar dacă nu găsesc gama necesară de produse, atunci le aleg pe cele de import. În unele rețele comerciale prezente în țară, gama este destul de variată. Noi putem să creștem cantitatea produselor autohtone prezente pe rafturile din țară, trebuie să creștem nivelul calității”, declară ministrul Agriculturii.
Totodată, oficialul a menționat că Republica Moldova este membră a Organizației Mondiale a Comerțului, iar în țările cu o economie dezvoltată, costul de preț al produselor este mult mai mic. Iată de ce avem atât de multe produse de import.

”Moldova este membră a Organizației Mondiale a Comerțului, nu putem să impunem taxe de import mai mari. Noi suntem o țară agrară, iar dacă vom veni cu asemenea măsuri, atunci riscăm să ne pomenim cu reacții în oglindă”, declară Viorel Gherciu.

Potrivit ministrului, o soluție ar fi atragerea investițiilor străine și creșterea atractivității produselor.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, în primele zece luni ale anului, valoarea produselor alimentare și ale animalelor vii importate în Republica Moldova a depășit aceeași categorie de exporturi cu aproape 20 milioane de dolari.
Fluxul de știri
0