Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Lukianov: Moldova nu este considerată parte integrantă a Lumii Vechi

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaFiodor Lukianov
Fiodor Lukianov - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Abonare
În pofida declarațiilor răsunătoare făcute de liderii Trio-ului Asociat la summitul Parteneriatului Estic, perspectivele aderării Moldovei, Ucrainei și Georgiei la Uniunea Europeană sunt mai iluzorii ca niciodată, a spus analistul rus.
CHIȘINĂU, 16 dec - Sputnik. Conducerea Moldovei înțelege că nu se poate vorbi de integrarea în Uniunea Europeană într-un viitor previzibil. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Sputnik Moldova de către cunoscutul politolog rus, redactorul-șef al revistei „Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.
„Cred că UE se află acum în acel stadiu al dezvoltării în care este foarte greu să vorbim despre o extindere. Chiar și în cazul statelor balcanice, cărora deja li s-a promis integrarea. Dacă vorbim de țări (inclusiv de Moldova), în a căror adresă sunt rostite doar fraze generale despre un „viitor european comun” neformalizat, atunci, deocamdată, aderarea la Uniunea Europeană este un scenariu absolut ireal”, a spus Lukianov.
El este convins că în viitorul previzibil toată atenția Uniunii Europene se va concentra pe rezolvarea a numeroase probleme interne legate de relația dintre actualii membri ai UE.
„Perioada de expansiune a Uniunii Europene, care s-a atestat la începutul secolului XXI, după părerea mea, s-a încheiat. Și aici nu este problema anume în Moldova sau, să zicem, în Ucraina, ci pur și simplu într-o schimbare de repere”, spune politologul.
În opinia lui Lukianov, admiterea de noi membri în UE în a doua jumătate a anilor '90 și în anii 2000 a fost o linie bine gândită și a avut o serie de justificări clare. La acea vreme, exista ideea că integrarea europeană ar putea, în primul rând, să rezolve problemele țărilor neofite și, în al doilea rând, să închidă problema integrării complete și definitive a întregii Europe. Și astfel să se finalizeze procesul de restabilire a unei anumite dreptăți istorice.
Acum, crede politologul, situația este complet diferită. Și este legată, printre altele, de rezultatele integrării unor țări, care la un moment dat, se părea, erau pe deplin pregătite pentru aderarea la UE. Este suficient să analizăm conflictele actuale cu Polonia și Ungaria.

"Astfel, cu tot respectul, dar în Uniunea Europeană acum nimeni nu consideră Moldova ca parte integrantă a Lumii Vechi. La fel ca și în cazul Ucrainei, Belarusului și cu atât mai mult în cazul țărilor din Caucaz", a spus Lukianov.

Mai mult, spune analistul rus, fiind mânate de ideea nerealistă de aderare la Uniunea Europeană, unele țări post-sovietice ratează oportunități mult mai concrete de dezvoltare. Dar aici, subliniază Lukianov, situația este diferită pentru fiecare. De exemplu, Ucraina este, din punctul său de vedere, o problemă de un cu totul alt calibru. Și mai ales acum, când Rusia a luat decizia pentru ea însăși ca problema „ucraineană” să fie ridicată extrem de dur – „din moment ce viitorul european al Ucrainei face parte dintr-o mare confruntare”.
În cazul Moldovei situația este alta.
„Cred că conducerea republicii înțelege în general că nu poate fi vorba de integrarea în Uniunea Europeană într-un viitor previzibil. Țări precum Moldova s-au pomenit într-o stare de scindare în ceea ce privește atitudinile publice, acțiunile interne ale diverselor forțe politice, iar acum, după cum se poate observa, se află într-o situație destul de dificilă. Pe marea arenă internațională a început un război rece 2.0 la scară largă, ceea ce înseamnă că țările aflate la răscruce, și Moldova, firește, se află printre ele, sunt nevoite să facă o alegere”, a spus Fiodor Lukianov într-un interviu acordat Sputnik Moldova.
5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2021
Politică
Maia Sandu participă la Summit-ul Parteneriatului Estic - detalii
În cadrul summitului „Parteneriatului Estic”, pe 15 decembrie președintele Moldovei a declarat pentru agenția Reuters că „Moldova i-a arătat clar Rusiei că se tinde să devină parte a Uniunii Europene”.
În cadrul aceluiași eveniment, președintele ucrainean Vladimir Zelenski și-a exprimat încrederea că Trio-ul Asociat ar trebui să devină „un nou val de extindere a UE”.
Președintele lituanian Gitanas Nauseda s-a declarat „un susținător ferm al perspectivei europene pentru partenerii din „trioul” din est”.
În declarația adoptată la summitul Parteneriatului Estic se menționează că Uniunea Europeană „recunoaște aspirațiile europene și alegerea europeană a partenerilor interesați, așa cum este indicat în acordurile de asociere”.
Fluxul de știri
0