Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce agenții economici refuză să asigure culturile agricole

Abonare
Fostul ministru al Agriculturii Nicolae Ciubuc este de părere că fermierii ar trebui să-și asigure culturile agricole pentru a putea beneficia de ajutor financiar în cazul calamităților naturale.
Cu toate acestea, Ciubuc scoate în evidență și o altă latură a problemei cu care se confruntă agricultorii - pe lângă lipsa de încredere în companiile de asigurări, nu există prea mulți agenți economici gata să aibă de a face cu acest domeniu riscant.
Nu este normal ca statul să intervină de fiecare dată. Trebuie să înțelegem care sunt capacitățile statului de a interveni. Asigurarea în agricultură este un instrument absolut necesar. Trebuie să vedem însă acest lucru inclusiv prin prisma prestării serviciilor de asigurări”, menționează Ciubuc.
Agenții economici care prestează servicii în domeniu asigurărilor refuză însă în mare parte să asigure producția agricolă. Iată de ce, înainte de a fi instituită obligativitatea asigurării culturilor, autoritățile trebui să rezolve problema disponibilității companiilor prestatoare de astfel de servicii pe piața moldovenească.

”Eu am venit cu o propunere ca să fie asigurată nu doar roada, dar și calitatea produselor. Când vorbim despre obligativitatea asigurării culturilor trebuie să le garantăm producătorilor agricoli că vor exista și companii care vor presta astfel de servicii”, mai spune fostul ministrul de la Agricultură.

Amintim că ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat recent că fermierii care își vor asigura plantațiile vor obține și subvenții de la stat. Cei care nu vor face însă acest lucru, urmează să-și asume riscul, inclusiv și cheltuielile.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că autoritățile vor continua să depună eforturi în vederea subvenționării agriculturii naționale sub diferite forme, atât pentru investițiile noi, dar și pentru susținerea celor existente.
Fluxul de știri
0