Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vladimir Putin și Xi Jinping au avut o discuție online: Ce subiecte au abordat

© Sputnik / POOL / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin și Xi Jinping au avut o întrevedere în format video
Vladimir Putin și Xi Jinping au avut o întrevedere în format video - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Abonare
Putin a declarat că China devine un centru internațional de producere a vaccinului rusesc ”Sputnik V”.
CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Vladimir Putin și Xi Jinping au comunicat în format video. Liderii Rusiei și Chinei au discutat în primul rând aspecte ale dialogului bilateral, dar au abordat tangențial și agenda internațională, comunică RIA Novosti.
„Mă bucur că am posibilitatea de a avea o linie directă de comunicare cu dumneavoastră. <...> Consider relațiile (noastre – n.red..) un adevărat model de cooperare interstatală în secolul XXI”, a spus Putin la începutul întrevederii.
Liderul RPC, la rândul său, i-a mulțumit președintelui rus pentru rezistența în fața încercărilor de a crea discordie între Moscova și Beijing și a remarcat de asemenea majorarea numărului de proiecte comune și creșterea schimbului comercial.
„În ianuarie-noiembrie a acestui an, comerțul a crescut cu 31%, până la 123 de miliarde de dolari. Indicatorii record ai anului pre-pandemie 2019 au fost deja doborâți. În viitorul apropiat, așa cum am convenit, vom depăși pragul de 200 de miliarde”, a confirmat Putin.
În afară de aceasta, el a spus că China este un centru internațional de producere a vaccinurilor rusești ”Sputnik V” și ”Sputnik Light”: au fost semnate contracte pentru producerea a peste 150 de milioane de doze de vaccin cu șase producători chinezi.
Părțile și-au exprimat speranța în privința unei întâlniri personale în februarie și participarea comună la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Președintele rus a spus că nu are îndoieli că evenimentele sportive vor avea loc la cel mai înalt nivel.
După declarațiile de deschidere, negocierile au continuat cu ușile închise.
Джон Болтон - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Analize și opinii
Bolton spune că Rusia face o „greșeală mare” prin apropierea de China și nu de Vest
Întâlnirea anterioară a politicienilor a avut loc tot în format online, pe 28 iunie, și a fost prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la semnarea Tratatului ruso-chinez de bună vecinătate, prietenie și cooperare.
Fluxul de știri
0