Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Sputnik V și Johnson&Johnson sunt cele mai solicitate vaccinuri de către chișinăuieni

Sputnik V și Johnson&Johnson sunt cele mai solicitate vaccinuri de către chișinăuieni
Abonare
Autoritățile municipale anunță că în Capitală s-au epuizat stocurile de vaccin Sputnik V și Johnson&Johnson, întrucât acestea rămân a fi cele mai solicitate de către chișinăuieni.
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", șeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău Boris Gîlca a sugerat că autoritățile trebuie să elaboreze un plan național de logistică continuă și asigurare cu vaccinuri, întrucât în prezent, în Chișinău, sunt disponibile pentru cetățeni doar trei tipuri de vaccin: Pfizer/BioNTech, Moderna și Sinopharm.

"Informăm cetățenii că nu intră în competența autorităților municipale procurarea vaccinului. Din aceste considerente, nu știm dacă autoritățile centrale au în plan preocuparea de a cumpăra vaccinurile solicitate de cetățeni. Ceea ce știm este că autoritățile s-au axat pe anumite platforme de donații, iar de cumpărat s-a cumpărat foarte puțin" a menționat Gîlca.

Bunăoară, vaccinul Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză și probabil este solicitat, deoarece permite imediat libertatea de mișcare internațională, consideră Boris Gîlcă. Cel de-al doilea vaccin căutat în special de populația vârstnică este Sputnik V. Stocurile au fost primite prin donația Federației Ruse sau a Bisericii Ortodoxe.

"Populația caută aceste două tipuri de vaccinuri și corect ar fi managerial ca autoritățile centrale să răspundă necesitărilor cetățenilor. Să facă niște analize și să importe anumite cantități pentru a satisface doleanța oamenilor", a spus Boris Gîlca.

Responsabilul a ținut să menționeze că Republica Moldova a fost unica țară care a avut disponibile șapte tipuri de vaccin, iar cetățenii au avut oportunitatea de alegere mult mai mare comparativ cu alte țări.
Fluxul de știri
0