Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Socialiștii vor bate, din nou, la ușa judecătorilor constituționali - Ultimatumul înaintat

Abonare
Dacă Curtea Constituțională nu-și va revizuit propria decizie privind modificările operate la Legea Procuraturii, Înalta Instanță s-ar putea pomeni cu o nouă sesizare din partea legiuitorilor.
Deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat în Studioul Sputnik Moldova că dacă Curtea Constituțională nu își va repara propriile greșeli, atunci Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar putea să meargă la CCM cu o nouă sesizare în care să fie solicitată examinarea constituționalității Legii Procuraturii, votată în august 2021.

”În baza recomandărilor Comisiei de la Veneția, orice deputat din Parlament ar putea sesiza Înalta Curtea, iar sesizarea să fie examinată. Judecătorii CCM ar trebui să-și repare acea greșeală. Pe viitor, cu aceiași oameni în fruntea ministerului Justiției sau a comisie parlamentare de profil nu putem face reforme în justiție”, declară Bolea.

În acest sens, Vasile Bolea a remarcat faptul că dacă în scurt timp judecătorii constituționali nu vor interveni, atunci opoziția parlamentară se va adresa din nou Curții Constituționale.
”Dacă nu va exista un consens larg, atunci, de fiecare dată, încercările de reformare a justiției se vor solda cu asemenea eșecuri pe plan internațional”, mai spune parlamentarul.
Deputatul a menționat că autoritățile ar trebui să stopeze procesul de evaluare a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Amintim că, potrivit experților Comisiei de la Veneția, procedura de evaluare a procurorului general trebuie revăzută substanțial, procurorul general trebuie reîncadrat în Consiliul Superior al Procurorilor, iar procedura de numire a componenței CSP ar trebui reglementată în Constituție sau, cel puțin, pentru astfel de modificări în legislație să fie necesară o majoritate calificată de voturi.
Totodată, Comisia a constatat că amendamentele au fost adoptate în contextul unui conflict politic acut între majoritatea parlamentară și procurorul general.
Fluxul de știri
0