Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Certificatul COVID-19 ar putea deveni obligatoriu: Autoritățile pregătesc noi restricții

© Inquam Photos / Virgil SimonescuCertificat digital COVID
Certificat digital COVID - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Abonare
În ajunul sărbătorilor de iarnă, autoritățile își propun să introducă noi restricții în ceea ce privește noul coronavirus. Astfel, se dorește micșorarea riscului de răspândire a variantei „omicron” în Moldova.
CHIȘINĂU, 15 dec - Sputnik. Apariția noii tulpini a coronavirusului în lume a pus pe jar autoritățile. Acestea vor să introducă un nou set de măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus. În cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că un nou val de îmbolnăviri cu COVID-19 ne-ar putea lovi în perioada februarie - martie. Totuși, acest val ar putea apărea mult mai curând din cauza contagiozității înalte a noii tulpini „omicron”.
„Luând în considerare că noi avem o mobilitate foarte mare a moldovenilor legată de faptul că mulți sunt emigrați, iar acum vin sărbătorile de iarnă și circulația lor spre casă sau a rudelor în alte țări va fi destul de înaltă și ar trebui să transpunem scenariul vechi când am avut acel val când a explodat „delta”. Acum parcă am călca în același caloși. Putem să ne așteptăm că în curând va apărea și la noi omicron”, a menționat Ala Nemerenco.
Ministrul susține că în cadrul următoarei ședințe a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică ar urma să fie luate noi măsuri. Astfel, specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au înaintat deja un proiect de hotărâre care urmează să fie examinat.
„Aplicarea certificatului COVID, indiferent de zona în care se află regiunea, raionul: verde, galben, portocaliu, despre roșu nu vorbim pentru că atunci când avem cod roșu sunt restricții foarte multe introduse. (...) Solicitarea certificatului COVID pentru a frecventa anumite locuri, o seriozitate mai mare la controlul acestor reguli, deoarece noi trebuie să înțelegem că atunci când vom înțelege că pandemia ne lovește mai rău decât ne-a lovit, repercursiunile economice vor fi mult mai mari decât cele pe care ne par acum că le vom avea”, a precizat Nemerenco.
Nemerenco a menționat că autoritățile trebuie să intervină pentru a responsabiliza cetățenii. Din acest motiv sunt necesare noi restricții.
„Sunt aglomerațiile foarte mari, este transportul public în care este aglomerație mare în special în orele de vârf, după aceasta vin alimentarele, acolo unde sunt totuși oameni mai mulți și locurile publice în care se adună, se întâlnesc oamenii, asta sunt toate unitățile de alimentație publică, cafenele, baruri”, a precizat Ala Nemerenco.
Coronavirus SARS-CoV-2 (photo d'archives) - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Coronavirus
Avem cazuri de infectare cu tulpina omicron în Moldova sau nu: Ce spun specialiștii
Mai mult, ministrul a declarat că pentru a preveni răspândirea variantei „omicron” în Moldova, autoritățile ar putea introduce obligativitatea testării la intrarea în țară. Nemerenco a menționat că multe state au recurs deja la această măsură și că acest lucru ar putea fi aplicat și la noi.

„Pentru anumite țări în care înregistrarea omicronului este mult mai mare, am putea cumva să venim cu niște proceduri de genul ca să colectăm aceste teste în aeroport. Este mai complicat ca să le introducem la trecerile terestre, fiindcă sunt și mai multe și este mai complicat din punct de vedere a dislocării acestor puncte de colectare. Vom discuta aceste aspecte în următoarea ședință”, a declarat ministru Sănătății.

Precizăm că marți, în Moldova au fost înregistrate 456 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 370 459.
Ambulanțe - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2021
Coronavirus
Țara care înregistrează primul deces din lume provocat de tulpina omicron
Fluxul de știri
0