Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Avem cazuri de infectare cu tulpina omicron în Moldova sau nu: Ce spun specialiștii

CC BY 2.0 / NIAID / Novel Coronavirus SARS-CoV-2Coronavirus SARS-CoV-2 (photo d'archives)
Coronavirus SARS-CoV-2 (photo d'archives) - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Abonare
Cât de periculoasă este noua tulpină a coronavirusului Omicron și avem oare cazuri de infectare cu aceasta în Moldova - despre aceasta a vorbit Boris Gîlca în studioul Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 15 dec - Sputnik. Deși anunțul despre apariția noii tulpini a coronaviruslui a trezit un val de îngrijorare în rândul oamenilor, specialiștii susțin că aspectul îmbucurător este că varianta omicron nu este atât de periculoasă pentru viață. Declarația a fost făcută de șeful interimar al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a municipiului Chișinău, Boris Gîlca.
„Organizația Mondială a Sănătății a menționat că această tulpină ”omicron” se pare că nu este atât de agresivă precum ni s-a părut de la început. Deci, varianta ”delta” care este predominantă în Republica Moldova rămâne. Varianta ”delta” este mult mai agresivă și această noutate despre ”omicron” este una mai bună, deoarece nu este atât de agresivă ca și ”delta”, a declarat Boris Gîlcă.
În studioul Sputnik Moldova, specialistul a precizat că, deși încă se cunosc puține lucruri despre noua tulpină ”omicron”, totuși vaccinarea este eficientă și în cazul acesteia.
„Chiar dacă ne vom reinfecta cu vreuna dintre tulpini, indiferent care, dar inclusiv și ”omicron”, atunci maladia va fi mult mai ușoară și vom trece peste această infecție foarte ușor și în cele mai multe cazuri fără internare în spital, dacă vom fi vaccinați. Deci, vaccinarea este cel mai important, cel mai responsabil act și acțiune pe care o putem face cu toții”, a menționat specialistul.
Șeful interimar al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a municipiului Chișinău, Boris Gîlca a menționat că, deocamdată, nu sunt informații despre faptul dacă în Moldova sunt sau nu cazuri de infectare cu noua tulpină, dar cert este că tulpina ”delta” este cea care domină în această perioadă.

„Nu este exclus că în timpul apropiat, după sărbătorile de iarnă, am putea să avem și tulpina ”omicron”. Acest lucru este legat și de mobilitatea populației, de această intensitate sporită a călătoriilor în perioada sărbătorilor de iarnă, când moldovenii pleacă peste hotare, când diaspora vine acasă, când avem o mișcare internă de la oraș la sat și invers ”, a precizat Gîlcă.

Ambulanțe - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2021
Coronavirus
Țara care înregistrează primul deces din lume provocat de tulpina omicron
Amintim că luni, 13 decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat că Republica Moldova va putea efectua teste pentru identificarea noilor tulpini ale coronavirusului. Laboratorul ANSP a fost echipat cu un secvențiator care are menirea să identifice variantele de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral.
Ministerul a mai precizat că rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre.
Fluxul de știri
0