Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

HoReCa critică decizia autorităților de a introduce obligativitatea certificatului COVID

© Sputnik / Mihai CarausRestaurantele Bucureștiului în pandemie
Restaurantele Bucureștiului în pandemie - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Abonare
După ce ministru Sănătății a anunțat că în curând vor fi introduse noi restricții pentru a preveni răspândirea variantei „omicron” în Moldova, cei din domeniul HoReCa au criticat decizia, pe motiv că noile măsuri vor duce la falimentarea afacerilor.
CHIȘINĂU, 15 dec - Sputnik. Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova „MĂR” face apel la rațiune și îndeamnă autoritățile să dea dovadă de responsabilitate. Reprezentanții Asociației sunt nemulțumiți de faptul că se vrea introducerea noilor restricții, care ar putea afecta activitatea celor din domeniul HoReCa.
Mai exact, este vorba despre probabilitatea introducerii obligativității deținerii certificatului COVID-19, indiferent de culoarea codului în care se află localitatea. Decizia ar urma să fie luată în cadrul următoarei ședințe a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
„În luna septembrie, după multe discuții și la insistența MĂR, s-au elaborat măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, în baza codurilor de alertă (verde, galben, portocaliu, roșu) ceea ce a oferit o predictibilitate mediului de afaceri în prognozarea activităților, prognozarea financiară și gestionarea resurselor umane”, se precizează într-o postare de pe pagina de Facebook a Asociației.
Potrivit reprezentanților „MĂR”, modificarea acestor măsuri ar putea duce la prejudicii enorme și va face imposibila trecerea peste acest colaps economic. Astfel, proprietarii și administratorii HoReCa, având predictibilitate, au adaptat activitățile și planurile financiare conform prognozelor incidenței COVID, au angajat noi oameni pentru a se pregăti de o îmbunătățire a situației epidemice, s-a reușit adaptarea plății chiriei conform reducerii capacității sălilor de deservire și au încurajat vaccinarea, participând la diverse maratoane.
Astfel, noile restricții vor duce la pierderi și anume, angajații vor rămâne din nou fără un loc de muncă, iar cheltuielile vor depăși posibilitatea de onorare a plăților.
„Măsurile coercitive nu duc în niciun caz la un rezultat pozitiv așteptat. Se va încuraja mersul în ospeție, în spații mici și închise, fără respectarea măsurilor anti-COVID. În schimb, vor aduce agenții economici în prag de faliment. Măsurile propuse vor crea mai multe riscuri pentru sănătatea cetățenilor și vor crea situații incontrolabile, cu potențial mai mare de infectare”, scrie Asociația „MĂR”.
În context, cei din HoReCa fac apel către autorități. Totodată, aceștia menționează că își doresc ca măsurile de siguranță să reducă riscul infectării pentru cetățeni și în același timp, în lipsa unor măsuri reale de susținere a HoReCa să nu ducă la falimentul afacerilor rămase încă active.
Certificat digital COVID - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Coronavirus
Certificatul COVID-19 ar putea deveni obligatoriu: Autoritățile pregătesc noi restricții
Amintim că în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, Ala Nemerenco a declarat că în următoare ședință CNESP se va decide aplicarea unor noi restricții. Este vorba despre obligativitatea prezentării certificatului COVID, indiferent de zona în care se află raionul: verde, galben, portocaliu sau roșu și introducerea testării celor care intră în Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău.
Fluxul de știri
0