Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ecologist: Moldova se va transforma într-o groapă de gunoi a UE

Ecologist: Moldova se va transforma într-o groapă de gunoi a UE
Abonare
Parlamentul intenționează să dea undă verde incinerării anvelopelor uzate. Ecologiștii bat alarma și spun că acest procedeu va dăuna mediului ambiant și sănătății populației din Republica Moldova.
Deputații au aprobat în primă lectură, în ședința din 9 decembrie, modificări la legea privind deșeurile. Noile prevederi presupun permisiunea de a ardere a anvelopelor uzate. Autorii proiectului susțin că astfel deșeurile vor fi gestionate prin valorificare materială sau energetică. Însă inițiativa nu a fost susținută de toți deputații.
Pe de altă parte, ecologistul Anatolie Prohnițchi a declarat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal că activiștii se opun acestei inițiative.
“Noi ne-am adresat Parlamentului, doamnei președinte Maia Sandu, structurilor europene și parlamentarilor verzi europeni să nu admită adoptarea și implementarea acestei legi. Vom face și proteste cu speranța că va triumfa rațiunea“, a declarat ecologistul.
Anatolie Prohnițchi a menționat că Republica Moldova nu va dispune de cantitatea suficientă de anvelope pentru a asigura capacitatea unei uzine de prelucrare.

“Această uzină nu poate să activeze numai pe baza materiei prime din țară. Dacă se aprobă această lege, ulterior se va permite importul deșeurilor în Republica Moldova, iar țara se va transforma într-o groapă de gunoi a Uniunii Europene“, a spus Anatolie Prohnițchi.

Menționăm că anvelopele vechi, cele pe care șoferii le aruncă o dată la câțiva ani, nu se mai incinerează în Republica Moldova din 2017, când parlamentul a introdus o interdicție, spunând că arderea cauciucului dăunează mediului ambiant.
Fluxul de știri
0