Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Funcționarii se joacă” cu semafoarele: Ceban- „Rânza lor nu vrea să aștepte în ambuteiaj”

© Sputnik / Anatolii KiriakУмный светофор
Умный светофор  - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Abonare
Primarul Chișinăului acuză unii funcționari de crearea ambuteiajelor din Capitală.
CHIȘINĂU, 15 dec - Sputnik. Într-o singură zi au existat aproape 50 de solicitări din partea unor funcționari de a seta semafoarele din Capitală astfel încât să fie creat coridor verde pentru aceștia.
Precizarea a fost făcută de primarul Chișinăului, Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui edilului-șef, după ce semafoarele erau setate după bunul plac al cuiva, ca să se revină la culoarea roșie era nevoie de patru minute.
Mai mult, primarul afirmă că astfel de solicitări ar exista tot mai des și că în doar o zi s-au înregistrat 47 la număr.

„Recent, Direcția Transport a solicitat într-o ședință lărgită să nu se mai facă solicitări din partea mai multor funcționari de a avea undă verde sau coridor verde, pentru că rânza lor nu vrea să aștepte în ambuteiaj. Spre exemplu într-o sigură zi au fost 47 de astfel de solicitări”, a declarat Ceban.

Acesta mai spune că autoritățile municipale vor solicita ca și în perioada când sunt diverse delegații traficul să nu fie suspendat. Potrivit primarului, delegațiile pot circula pe benzile dedicate fără a bloca intersecțiile.
Ceban nu a precizat însă din partea căror funcționari ar veni astfel de solicitări.
Certificat digital COVID - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Coronavirus
Certificatul COVID-19 ar putea deveni obligatoriu: Autoritățile pregătesc noi restricții
O altă problemă care duce la crearea ambuteiajelor în Capitală ar fi lipsa de cultură a șoferilor, care parchează pe unde apucă.
„Noi spunem că nu sunt locuri de parcare, dar fiecare cum dorește așa parchează, chiar dacă, puțin mai la deal, mai la vale, mai în stânga sau în dreapta sunt locuri de parcare”, a menționat Ceban.
Primarul a anunțat că Primăria Chișinău pregătește metodologia parcărilor în sectorul Centru al Capitalei. Se lucrează și la construcția parcărilor de captură. Ceban anunță că ar putea fi realizate și alte proiecte de parcări multietajate asemenea celui realizat de Universitatea Tehnică a Moldovei. Totodată, vor mai fi create benzi destinate exclusiv transportului public.
„Îmi cer scuze de la locuitori, deoarece pe mai multe străzi și trotuare au loc lucrări de reparație, care la fel duc la crearea ambuteiajelor. Nu putem repara altfel”, a precizat primarul Chișinăului.
Ion Ceban a mai spus că au avut loc mai multe ședințe de lucru ale direcțiilor municipale și responsabililor Primăriei, în comun cu specialiștii de la Ministerul de Interne, în cadrul cărora s-a discutat despre semaforizarea intersecțiilor nedirijate, semaforizarea intersecțiilor giratorii principale și a celor de complexitate deosebită.
La fel, se discută despre reglementarea și sistematizarea trecerilor pietonale prin semaforizare, dar și a spațiilor de parcare pentru a evita parcarea pe partea carosabilă pe arterele principale ale orașului.
poliția - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Accidente
Accident înfiorător în Capitală: Două minore, lovite pe trotuar de o mașină
Primarul anunță că intersecțiile semaforizate vor fi modernizate și va fi dezvoltat un sistem de semaforizare coordonat, iar în intersecțiile unde vor fi depistate carențe va fi reproiectată configurația.
În cadrul ședințelor de lucru s-a propus și reorganizarea fluxurilor de trafic prin revizuirea și reglementarea sensurilor de deplasare pe unele străzi conform fluxurilor prioritare.

„Se examinează posibilitatea implementării benzilor reversibile care au particularități și condiții foarte specifice de implementare și necesită o evaluare foarte atentă. În caz contrar, nu vor fi eficiente”, a mai spus primarul.

La fel, se dorește implementarea centrului unic de control al traficului, pentru monitorizarea în timp real și reacționarea în funcție de condițiile rutiere.
Mai mult, pe agenda autorităților municipale se află implementarea stațiilor meteo automate care vor permite reacționarea în cel mai scurt timp în zonele problematice pentru combaterea poleiului.
ambuteiaj - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2021
Societate
Ceban s-a întâlnit cu Revenco: Cum poate fi rezolvată problema ambuteiajelor în Capitală
Fluxul de știri
0