Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Socialistul Vasile Bolea cere demisia ministrului Justiției și a judecătorilor CC

© Sputnik / Mihai CarausDeputați în Parlamentul Republicii Moldova
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Abonare
Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vasile Bolea afirmă că, după avizul Comisiei de la Veneția, ministrul Justiției și judecătorii Curții Constituționale trebuie să-și dea demisia.
CHIȘINĂU, 14 dec - Sputnik. ”Guvernarea PAS a profanat reforma în justiție, iar ministrul Justiției și judecătorii Curții Constituționale trebuie să-și prezinte demisia”, a declarat astăzi socialistul Vasile Bolea, vicepreședintele Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, în urma avizului critic al Comisiei de la Veneția cu privire la modificările efectuate de PAS la Legea Procuraturii Republicii Moldova.
”Pe 13 decembrie, Comisia de la Veneția a publicat un aviz negativ cu privire la modificările operate de PAS în această vară la Legea Procuraturii Republicii Moldova. Aceleași concluzii le-am făcut și noi în această vară, când am anunțat că amendamentele la Legea Procuraturii au fost efectuate de PAS cu un singur scop - să numească un Procuror General de buzunar și să subordoneze politic o instituție importantă pentru țara noastră precum Consiliul Superior al Procuraturii”, a spus Vasile Bolea, fiind citat de Serviciul de presă al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.
Deputatul a menționat că prin modificările operate la Legea Procuraturii, actuala guvernare a instituit un regim totalitar în țară, unde cetățenii nu pot fi în siguranță.
"Judecând după faptul cum se procedează cu procurorul general, orice cetățean al țării noastre poate concluziona că s-ar putea pomeni în aceiași situație, în condițiile în care justiția este una televizată, iar prezumția de nevinovăție nu se respectă", a subliniat socialistul.
Totodată, Vasile Bolea a atras atenția asupra unor concluzii ale Comisiei de la Veneția, care se referă la componența și rolul Consiliului Superior al Procurorilor, necesitatea includerii procurorului general și a procurorului Găgăuziei în componența CSP, procedura de evaluare a activității procurorului general, posibilitatea demisiei automate a procurorului general și a adjuncților săi.
Vom menționa că deocamdată nici ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și nici Curtea Constituțională nu a venit cu o reacție la declarațiile deputatului socialist.
Amintim că lni Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) a criticat o parte semnificativă a modificărilor operate la Legea Procuraturii , adoptate de autoritățile moldovenești în august 2021.
În opinia experților Comisiei de la Veneția, procedura de evaluare a procurorului general trebuie revăzută substanțial, procurorul general trebuie reîncadrat în Consiliul Superior al Procurorilor, iar procedura de numire a componenței CSP ar trebui reglementată în Constituție sau, cel puțin, pentru astfel de modificări în legislație să fie necesară o majoritate calificată de voturi.
Experții comisiei au constatat că modificările aduse Legii Procuraturii au fost adoptate fără a fi supuse dezbaterilor publice cuvenite. În ultima perioadă componența CSP a fost modificată de două ori, iar acest lucru lasă loc pentru suspiciuni că fiecare majoritate parlamentară respectivă a încercat să schimbe raportul de forță în Procuratură în interesele proprii.
Comisia a constatat că amendamentele au fost adoptate în contextul unui conflict politic acut între majoritatea parlamentară și procurorul general.
”Modificările au fost propuse și adoptate în perioada vacanței. Introducerea lor nu a fost precedată de o dezbatere publică, iar participarea societății civile, a părților interesate și a experților la discuțiile din Parlament, după cum s-a comunicat, a fost insuficientă”, este menționat în Opinia Comisiei de la Veneția.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Societate
Expert: De ce Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu
Fluxul de știri
0