Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul va mai ajuta sau nu Moldovagaz cu plata către Gazprom? Anunțul premierului

© Sputnik / Mihai Carauscontor de gaz
contor de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Va mai acorda sau nu Guvernul asistență ”Moldovagaz” prin plata gazelor naturale către furnizorul rus. Premierul Gavrilița a făcut anunțul.
CHIȘINĂU, 14 dec – Sputnik. Guvernul nu va mai aloca bani din bugetul de stat pentru a ajuta ”Moldovagaz” cu plata pentru gaz către ”Gazprom”. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița în cadrul unui briefing de presă.

”În protocolul care a fost semnat am agreat despre plățile pentru luna octombrie. Mai departe este responsabilitatea ”Moldovagaz” să asigure efectuarea plăților”, a declarat prim-ministrul.

Afirmația premierului a venit drept răspuns la întrebarea dacă va ajuta sau nu Guvernul ”Moldovagaz”, în cazul în care aceasta nu va acumula suficienți bani ca să achite gazul pentru luna decembrie.
Anterior ”Moldovagaz” a anunțat că i-a transferat ”Gazpromului” întreaga sumă pentru gazul furnizat în noiembrie.
De asemenea, ”Moldovagaz” a declarat că transferă zilnic câte o parte din fonduri către concernul rusesc ”Gazprom”. În acest fel, întreprinderea depune toate eforturile pentru a preveni și a nu admite o situație similară cele când au fost făcute cu întârziere transferurile către ”Gazprom”.
Factura pentru gaze - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Economie
”Moldovagaz” a explicat cine trebuie să plătească pentru gaze în avans
Pe 26 noiembrie, ”Moldovagaz” a transferat banii către ”Gazprom” pentru gazele naturale consumate în luna octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie.

Datoria către Gazprom

Pe 22 noiembrie, ”Gazprom” a declarat că în Moldova ar putea fi deconectată de la gaz în 48 de ore. Declarația a fost făcută în contextul în care ”Gazprom” a amintit că termenul de achitare expiră, însă plățile curente pentru gaze încă nu au fost făcute.
”Gazprom este extrem de dezamăgit de felul în care Chișinăul își îndeplinește obligațiunile contractuale, a anunțat atunci reprezentantul oficial al concernului rus Serghei Kupriano.
”Moldovagaz” a anunțat că “obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 ”Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 dolari per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 dolari per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 dolari per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020”.

Contract cu Gazprom

Pe 29 octombrie, Moldova a convenit cu ”Gazprom” prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu cinci ani.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Moldovei Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care se bazează pe raportul dintre prețul de piață la gaz și petrol.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus ”Gazprom” a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Politică
Când va începe auditul privind datoria istorică a companiei Moldovagaz față de Gazprom
Fluxul de știri
0