Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum guvernarea va drege busuiocul după palma Comisiei de la Veneția

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După ce Comisia de la Veneția a criticat modificările operate de autorități la Legea Procuraturii, autoritățile ar trebui să-și revizuiască deciziile, consideră un cunoscut jurist.
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț susține că există trei căi pe care putea să meargă atât parlamentarii, cât și judecătorii Curții Constituționale pentru a atenua impactul avizului dat de Comisia de la Veneția, dar și al efectelor Legii Procuraturii. În acest sens, Cârnaț menționează că este impetuos necesară încetarea evaluării activității procurorului suspendat, dar și aducerea acestei legi în albia constituționalității.

”Primul lucru ar trebui să fie stoparea evaluării activității procurorului general. Al doilea lucru: orice deputat, ministrul Justiției, avocatul poporului sau președintele țării este în drept să se adreseze la Curtea Constituțională și să ceară verificarea constituționalității legii din august 2021, făcând referință la avizul Comisiei de la Veneția”, declară Teodor Cârnaț.

Totodată, expertul menționează că o altă alternativă ar fi ca însăși Curtea Constituțională să-și revizuiască propria hotărâre. Cu atât mai mult că au fost și două opinii separate.
Potrivit experților Comisiei de la Veneția, procedura de evaluare a procurorului general trebuie revăzută substanțial, procurorul general trebuie reîncadrat în Consiliul Superior al Procurorilor, iar procedura de numire a componenței CSP ar trebui reglementată în Constituție sau, cel puțin, pentru astfel de modificări în legislație să fie necesară o majoritate calificată de voturi.
Totodată, Comisia a constatat că amendamentele au fost adoptate în contextul unui conflict politic acut între majoritatea parlamentară și procurorul general.
Fluxul de știri
0