Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Obiceiuri străvechi de Sfântul Andrei: Uimitor ce poți afla în această zi

Abonare
Sărbătoarea Sfântului Andrei este plină de mister, afirmă scriitoarea și profesoara de istorie Veronica Pârlea-Conovali. Încă din copilărie, ziua de 13 decembrie era marcată într-un mod deosebit, iar tradițiile erau în capul mesei.
Profesoara de istorie a depănat amintiri din copilărie și cu emoții pe chip a relatat în studioul Sputnik Moldova, despre cele mai frumoase, interesante și "ciudate" tradiții de la nordul țării care, cu regret, sunt uitate în zilele noastre.
"În fiecare an, în data de 13 decembrie, toată mahalaua se aduna la șezătoare. Casa noastră mereu era plină de oaspeți, bunicul meu fiind Andrei. Bunica pregătea bucate de Post – sarmale, borș cu varză, fasole făcăluite și multe alte delicii. Era o atmosferă extraordinară de sărbătoare", a povestit Veronica Pârlea-Conovali.
Și pentru că mătușa Marioara – cea care le ghicea fetelor nemăritate cine le va fi ursitul, venea în ospeție la bunicii profesoarei, toate domnițele se adunau în casa copilăriei Veronicăi Pârlea-Conovali.

"Toate fetele din sat erau curioase să-și afle soarta. De Sfântul Andrei, aceasta era cea mai populară tradiție", a dezvăluit scriitoarea.

Un alt obicei străvechi pe care-l păstrau cu sfințenie domnișoarele de la nordul Moldovei ținea de ghicirea timpului când se vor mărita. Mai exact, fetele intrau în încăperea unde se aflau oile și mieii și puneau mâna pe unul dintre animale. Dacă animăluțul pe care l-a atins fata avea trei ani, atunci ea urma să se căsătorească peste atâta timp, a explicat profesoara.
De menționat că astăzi creștinii ortodocși sărbătoresc, pe stil vechi, Ziua Sfântului Andrei. În tradiția populară, această zi marchează începutul iernii. Vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va fi iarna care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, atunci iarna care vine va fi una blândă.
Fluxul de știri
0