Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Ziua Sfântului Andrei

© Sputnik / Miroslav RotariImagine simbol
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2021
Abonare
Astăzi, 13 decembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei.
CHIȘINĂU, 13 dec - Sputnik Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, pe stil vechi, Ziua Sfântului Andrei. În tradiția populară, această zi marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sântandrei Cap-de-Iarnă.
Sfântul Andrei este unul dintre cei doisprezece Apostoli, care a fost ales de însuși Mântuitorul ca să predice Evanghelia. Fiul unui pescar din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, Andrei, împreună cu fratele său Petru, a fost un ucenic al lui Ioan Botezătorul.
După Înălțarea Domnului, Andrei a mers să predice Evanghelia, iar atunci când apostolii au tras la sorți, lui i-au revenit ținuturile din jurul Mării Negre și Mării Marmara, teritorii pe care în prezent se află Turcia, România şi Bulgaria.
Sfântul Apostol Andrei este cel care a propovăduit creștinismul anume pe teritoriile geto-dacice. De aceea, Sfântul Apostol Andrei este considerat încreștinătorul şi ocrotitorul neamului. În acest sens, există numeroase mărturii, precum Peștera Sfântului Apostol Andrei, Izvorul Sfântului Apostol Andrei, colinde și cântece populare și multe alte dovezi.
Numele Andrei vine din greacă și înseamnă bărbăție, curaj, voință și neînfricare. În această zi, își sărbătoresc onomastica toți acei care poartă numele Andrei sau derivate din acesta.
magie - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Societate
Noaptea Sfântului Andrei: Superstiții legate de această sărbătoare
Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae şi se vor încheia de Bobotează.
În Republica Moldova, 72 365 de bărbați au numele de Andrei, iar 9 539 de femei au numele Andreea.
Fluxul de știri
0