Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noaptea Sfântului Andrei: Superstiții legate de această sărbătoare

© Sputnik / Александр Уткин / Accesați arhiva multimediamagie
magie - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Abonare
În fiecare an, în noaptea dintre 12 spre 13 decembrie, este mare forfotă în casele moldovenilor. Mai ales în familiile în care sunt fete de măritat.
CHIȘINĂU, 12 dec - Sputnik. În fiecare an, pe 13 decembrie, creștinii ortodocși din țara noastră îl cinstesc pe Sfântul Andrei cel Întâi Chemat, cel care a propovăduit Evanghelia pe meleagurile noastre. Încă din vremuri de demult, în noaptea Sfântului Andrei, oamenii aveau diferite obiceiuri pentru a afla cei așteaptă anul viitor. Fetele nemăritate încercau să își vadă ursitul și ce noroc vor avea în dragoste.

Tradiții și obiceiuri în ajunul Sfântului Andrei

În credințele poporului nostru, în noaptea de către Sfântul Andrei, pe 12 decembrie, ies sau umblă strigoii. Aceasta este o așa-zisă noapte magică, când se recurge la diferite gesturi care au menirea de a proteja oamenii. Unul dintre acestea este ungerea cu usturoi a pragului casei, ușilor, geamurilor și tuturor locurilor pe unde spiritele rele ar putea intra în casă. Usturoi se pune chiar și la grajduri, iar în hrana animalelor se pune busuioc și câteva picături de agheasmă în apă. În popor se mai crede că dacă seara întorci toate vasele din casă cu gura în jos, spiritele rele nu vor putea intra în casă.
Tot în această noapte, gospodarii obișnuiesc să pună grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prosperă va fi casa și familia lui în anul ce vine.
Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va fi iarna care urmează. Daca oamenii au parte de un cer senin în aceasta noapte, iarna care va fi una blândă.
Tamara Macovei - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2020
Republica Moldova
Tradiții în noaptea Sfântului Andrei: Fetele își pot afla ursitul

„Furatul porților”, cel mai neobișnuit obicei caracteristic acestei sărbători

În popor, noaptea de Sfântul Andrei este însoțită și de „furatul” porților din gospodăriile unde sunt fete frumoase de măritat. Dacă unii fac acest gest frumos, urmând ca în dimineața zilei următoare să returneze poarta și chiar să o instaleze înapoi, alții întrec măsura glumei şi cauzează pagube semnificative proprietarilor.

Tradiții și obiceiuri pentru fetele nemăritate

Un alt obicei, spune că fetele care doresc să se mărite obișnuiesc să ascundă sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa iubitul. O altă modalitate de a afla cum arată iubitul este cea când fata ține în mână două lumânări aprinse și privește într-un pahar cu apă în care a fost pusă o verighetă sfințită pentru cununie.
Multe fete recurg la metoda „ulciorului de lut”. La miezul nopții, acestea întorc vasul cu gura în jos și pun pe fundul lui trei cărbuni încinși. Mai apoi rostesc o incantație pentru a cuceri inima iubitului cu care ajung să se mărite.

Ce nu trebuie să faci în niciun caz în această zi

Ziua se serbează prin nelucrare ca să nu strice lupii vitele și pentru ca oamenii care pornesc la drum în această zi să nu fie atacați de lupi.
În această zi oamenii nici nu rostesc cuvântul lup ca să nu se întâlnească cu el peste an.
În această zi nu se coase ca să nu strice gândacii recolta viitoare.
Ca să nu se fure nimic de la câmp în această zi nu se dă nimic cu împrumut și nu se scoate nimic din casă.
Se serbează cu post negru pentru împlinirea unei dorințe cum ar fi căsătoria sau însănătoșirea.
Copiii pun crengi de copaci roditori în apă ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.
Potrivit datelor statistice oferite de Agenția Servicii Publice, în Republica Moldova sunt 72 365 de bărbați care poartă numele Andrei, 9929 - Adrian, 7409 - Andrian și 9539 de femei care poartă numele Andreea, iar alte 5408 au numele Adriana.
Sfântul Apostol Andrei - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2020
Republica Moldova
Calendar Ortodox: Sfântul Apostol Andrei - istorie, tradiții, semnificații
Fluxul de știri
0