Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tradiții în noaptea Sfântului Andrei: Fetele își pot afla ursitul

© Sputnik / Miroslav RotariTamara Macovei
Tamara Macovei - Sputnik Moldova
Abonare
Cercetătorul științific din cadrul Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală, Tamara Macovei a povestit despre unele obiceiuri străvechi prin care, în noaptea Sfântului Andrei, sâmbătă spre duminică, fetele necăsătorite își pot anticipa viitorul matrimonial.
Tradiții în noaptea Sfântului Andrei: Fetele își pot afla ursitul

Încă din vremuri de demult, în noaptea Sfântului Andrei, fetele de măritat obișnuiau să recurgă la diverse acte de divinație pentru a afla norocul și soarta în dragoste.

Un obicei străvechi presupunea coborârea unei lumânări aprinse într-o farfurie plină cu apă, a povestit în studioul Sputnik Tamara Macovei.

Sfântul Apostol Andrei - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Sfântul Apostol Andrei - istorie, tradiții, semnificații
"Fetele picurau două picături de ceară topită în farfuria cu apă, care semnificau fata și băiatul. Dacă acele picături se unesc în timp ce se rotesc pe apă, atunci fata se va căsători cu acel băiat, dacă nu se vor uni, atunci băiatul și fata nu vor fi împreună", a relatat cercetătoarea.

Un alt obicei popular în noaptea Sfântului Andrei este și "metoda oglinzilor". Un obicei străvechi menționează că fetele nemăritate care îl urmează întocmai pot vedea frânturi din viitorul lor în dragoste, dar și chipului celui sortit.

Sfântul Apostol Andrei - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Sfântul Apostol Andrei - istorie, tradiții, semnificații
"Fata dezgolită până la brâu și cu părul despletit se așează între patru oglinzi dispuse paralel, două câte două. În fiecare mână ține câte o lumânare și privește cu atenție în oglinda din față. Cu inima curată, îl invocă pe Sfântul Andrei pentru a o ajuta în dragoste și pentru a-i arăta chipul celui hărăzit să-i fie soț. Conform tradiției, în oglinda din spate ar trebui să vadă secvențe din viitor, dar și pe cel care-i va fi soț", a mai povestit interlocutoarea.

Totodată se mai spune că fetele nemăritate își pot visa alesul în noaptea dinspre Sfântul Andrei dacă înainte de a adormi au ascuns un firicel de busuioc sfințit sub pernă.

Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va fi iarna care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, atunci iarna care vine va fi una blândă.

Precizăm că Sfântul Apostol Andrei este prăznuit anul acesta, în Republica Moldova, pe stil vechi, în data de 13 decembrie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0