Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

La această oră s-au încheiat alegerile din stânga Nistrului – Detalii

© Sputnik / Sorokopud JuliaВыборы лидера Приднестровья
Выборы лидера Приднестровья - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În acest moment, la ora 20:00, în stânga Nistrului s-au închis secțiile de votare pentru alegerea liderului regiunii transnistrene.
CHIȘINĂU, 12 dec - Sputnik. Până la ora 18:00, la alegeri au participat 136.366 de locuitori ai regiunii.
„La Tiraspol au votat 41.151 de alegători, la Tighina - 22860, la Grigoriopol - 11510, Dubăsari - 10054, Camenca - 8452, Râbnița - 20215, Slobozia - 22124", transmite CEC.
Datele privind prezența finală la vot, CEC de la Tiraspol le va anunțat mai târziu.
Amintim că la alegeri au participat doi candidați: actualul Vadim Krasnoselski și consilierul raional și municipal din Grigoriopol - Serghei Pînzar.
În regiune au fost deschise 255 de secții de votare. Alte două secții au funcționat pentru transnistrenii cu reședință temporară. La alegeri au fost prezenți observatori internaționali. Printre aceștia sunt personalități publice și de stat, politologi din Rusia, Polonia, Nagorno-Karabah, Osetia de Sud și Abhazia.
Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și și-au închis ușile la ora 20:00. Votul anticipat s-a încheiat cu o zi înainte. În șase zile, 7799 de locuitori ai Transnistriei au votat anticipat.
Transnistrenii își aleg șeful regiunii la fiecare cinci ani. Alegerile anterioare au avut loc pe 11 decembrie 2016. Victoria a fost obținută din primul tur de actualul lider al regiunii, Vadim Krasnoselski (62,23% din voturi).
Rivalul său, fostul șef al Transnistriei, Evghenii Șevciuk, și-a asigurat atunci sprijinul a 27,38% dintre alegători. Din 16 decembrie 2016 Krasnoselski deține funcția de lider al Transnistriei.
Duminică, 12 decembrie, transnistrenii și-au ales liderul pentru a șaptea oară.
Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, răspunzând unei întrebări despre viitoarele alegeri pentru șefia Transnistriei, a spus că autoritățile moldovenești „consideră aceste alegeri ilegale”, prin urmare, pe malul drept al Nistrului nu există așteptări cu privire la rezultatele lor. Cu toate acestea, Sandu a subliniat că Chișinăul nu refuză dialogul cu Tiraspolul.
Cu o zi înainte de începerea votării, nouă cetățeni ruși, reprezentanți ai organizațiilor publice și de apărare a drepturilor omului, cunoscute în multe țări, nu au fost lăsați să intre în Moldova.
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a căutat să se separă de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va alătura României pe valul sentimentelor naționaliste.
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care era practic în afara controlului Chișinăului.
Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a votat duminică la secția sa de votare nr. 210 din Tiraspol. - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Politică
Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a votat
Fluxul de știri
0