Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Corupția alegătorilor trebuie sancționată dur

Abonare
Înăsprirea pedepselor pentru corupţia electorală şi politică este obligatorie dacă vrem să avem un alt tip de clasă politică. De această părere este expertul IPRE, Mihai Mogâldea.
Referindu-se la cazurile frecvente de corupție a alegătorilor în campaniile electorale, Mihai Mogâldea a menționat că este imperios necesară îmbunătățirea capacităților de control și de sancționare a fenomenelor de cumpărare a voturilor.
”În momentul în care persistă fenomenul de corupţie electorală, este evident că fraudarea voturilor într-o anumită măsură poate afecta rezultatul scrutinului electoral, ba mai mult decât atât, în cazul în care diferenţa dintre primul şi al doilea concurent electoral ar fi de ordinul miilor de voturi sau a zecilor de mii scrutinul ar putea fi declarat nul din cauza documentării unui număr de câteva mii de votanţi care ar fi fost transportaţi organizat către secţiile de votare”, declară expertul.
Potrivit lui Mihai Mogâldea, ar trebui reglementată și activitatea fundațiilor de binefacere din țară și banii pe care îi poate oferi în campaniile electorale pentru un concurent electoral.
Expertul spune că atâta timp cât societatea și autoritățile vor accepta aceste derapaje de la legislație, nu vor fi organizate alegeri libere și corecte.
Fluxul de știri
0