Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Brod va apela la ONU și la Consiliul Europei după ceea ce i s-a întâmplat în Moldova

© Sputnik / Владимир ТрефиловАлександр Брод
Александр Брод  - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2021
Abonare
Prin acțiuni neprietenoase față de observatori, autoritățile moldovenești nu fac decât să adauge mai multă rezonanță alegerilor din Transnistria, crede o persoană publică din Rusia.
CHIȘINĂU, 11 dec - Sputnik. Cunoscutul activist rus pentru drepturile omului și Alexander Brod intenționează să facă apel la Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei și la comitetul respectiv al ONU, după ce a fost oprit pe 10 decembrie, la controlul pașapoartelor pe aeroportul din Chișinău și nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova.
În anii precedenți Brod a fost, în mod repetat, observator la alegerile din Transnistria. El amintește că în urmă cu aproximativ cinci ani, pentru prima dată, unui grup de observatori ruși și internaționali, la trecerea frontierei, i s-a interzis intrarea în Moldova.
Și acum situația se repetă.
„Ieri, de Ziua Mondială a Drepturilor Omului, Moldova și-a arătat adevărata față. La aeroport, la controlul pașapoartelor, mi s-a luat pașaportul, mi s-a cerut să merg într-un birou oarecare, pe ușa căruia nu era nicio plăcuță, un polițist de frontieră a ieșit de mai multe ori, a întrebat despre scopul vizitei, a luat poze cu biletele mele. A întrebat cine sunt. M-am prezentat spunând că sunt membru al Consiliului Prezidențial pentru Drepturile Omului. Ei bine, cam o jumătate de oră mai târziu mi-au arătat decizia de a interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Am scris pe acest document că nu sunt de acord cu decizia”, a spus Brod.
Potrivit activistului pentru drepturile omului, motivul formal al refuzului ce i s-a dat la încercarea de a intra în Moldova a fost presupusa neconfirmare a scopului vizitei sale în țara noastră.
„Când am încercat să pun întrebări și am cerut să mi se explice mai amănunțit normele legislației moldovenești și să mi se spună explicit motivul refuzului, polițiștii de frontieră nu au putut spune nimic inteligibil. Și, în general, mi s-a părut că se simțeau nesiguri, au vorbit foarte confuzi, și-au ascuns ochii și, în mod clar, nu erau în largul lor”, spune Brod.
Aeroportul Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2021
Moldova și Rusia
Baklanov, despre incidentul de la aeroport: Moldova ne-a încălcat grav drepturile
Fluxul de știri
0