Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Baklanov, despre incidentul de la aeroport: Moldova ne-a încălcat grav drepturile

© Sputnik / Mihai CarausAeroportul Chișinău
Aeroportul Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2021
Abonare
Liderul organizației ucrainene „Comunitatea Național-Culturală Rusă” a încercat să intre în Moldova cu pașaport ucrainean, dar a fost oprit la graniță.
CHIȘINĂU, 11 dec - Sputnik. Moldova, care în declarații a adoptat un curs spre integrarea în Uniunea Europeană și s-a orientat către valorile europene, a încălcat grav drepturile activiștilor ruși pe care nu i-a lăsat să intre în țară.
Declarația a fost făcută pentru Sputnik Moldova de șeful organizației „Comunitatea Național-Culturală Rusă”, Evgheni Baklanov. El, ca și alți activiști sociali din Rusia, nu a fost lăsat să intre în Moldova.
Polițiștii de frontieră, după spusele lui Baklanov, s-au comportat politicos, dar au făcut aluzii la o anumită indicație de sus.
„Ni s-a spus că toți cei care au putut să participe sau să urmărească alegerile din Transnistria au fost întorși înapoi”, spune activistul.
Polițiștii de frontieră i-au spus lui Baklanov că nu este vorba despre deportare sau interdicția de intrare în țară pentru o anumită perioadă, ci doar despre o interdicție unică de trecere a frontierei.
„La întrebarea dacă este posibil să venim pe 15 sau 17 decembrie, ni s-a spus că după 13 decembrie - nicio problemă, intrarea va fi deschisă”, a spus Baklanov.
El consideră ceea ce se întâmplă la granița cu Republica Moldova este o încercare de a influența alegerile din Transnistria.
„Cred că aceasta este o tentativă de a face presiuni a autorităților moldovenești asupra evenimentelor din Transnistria și o încercare de a limita pe cât este posibil accesul reprezentanților străini și de a nu le permite să participe la această procedură și ca ei să să declare că totul a fost transparent și legal (scrutinul – n.n.)”, a spus Baklanov.
Potrivit lui, acesta a venit în Moldova pentru a participa la o întâlnire a compatrioților săi ruși, care urma să aibă loc pe 11 decembrie, la Chișinău.
„Colegii noștri vor desfășura un congres al compatrioților ruși la Chișinău și colegul meu, Aleksei Petrovici, m-a invitat la acest eveniment. Am rezervat un hotel. Polițiștii de frontieră nici măcar nu l-au verificat, deși ne-au răspuns că au verificat informațiile și nu au fost confirmate”, a spus Baklanov.
El a adăugat că polițiștii de frontieră avea totul pregătit ca să-l urce într-un avion spre Moscova, doar că la cursa companiei Air Moldova, care urmă să decoleze la aproximativ 36 de ore mai târziu, așa că a fost nevoit să-și cumpere singur un bilet retur.
Până în prezent, opt persoane publice din Rusia nu primit interdicție să intre în Republica Moldova.
Александр Холодов - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2021
Moldova și Rusia
Holodov: Polițiștii de frontieră moldoveni au spus că vizita mea este “nesinceră”
Fluxul de știri
0