Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Situație incertă: Cât vor plăti consumatorii pentru gazul livrat în decembrie

Situație incertă: Cât vor plăti consumatorii pentru gazul livrat în decembrie
Abonare
ANRE tergiversează aprobarea tarifului final al gazelor naturale pentru consumatori. Asta deși instituția a anunțat anterior că va veni cu o astfel de hotărâre până în data de 30 noiembrie.
În scopul evaluării corecte a datelor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a făcut astăzi unele precizări cu referire la aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către SA „Moldovagaz”.
Într-un comunicat de presă, ANRE a explicat că se află în proces de examinare a tuturor informațiilor relevante la subiectul dat, în strictă conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. În scopul evaluării corecte a datelor, ANRE a solicitat SA „Moldovagaz” să prezinte informații și calcule suplimentare privind liniile de cheltuieli și evoluția prețului de achiziție a gazelor naturale pentru anul 2022, pentru verificare.
Expertul în energetică Ion Munteanu consideră că ANRE ar trebui să prelungească decizia luată în noiembrie și să păstreze tariful de 11,08 pentru un metru cub de gaze naturale.

”După părerea mea, tariful actual va rămâne și pentru luna decembrie, reieșind din situația în care ne aflăm. Pentru a evita incapacitatea de plată este oportun ca acest tarif să rămână și pentru luna decembrie-ianuarie. Deoarece atât în noiembrie, decembrie cât și în ianuarie inclusiv, volumul de gaze naturale care sunt consumate este în creștere. În situația în care tariful nu va acoperi prețul de procurare, apare această diferență de mijloace financiare care va trebui achitată”, a explicat Ion Munteanu în cadrul emisiunii ”Logica Puterii”.

Expertul a atras atenția asupra complexității situației care s-a creat.
”Situația dată este una fără precedent și este destul de complicat să înțelegem cum se va soluționa această problemă. Formal trebuie să fie aprobat același tarif care a fost aprobat provizoriu pentru a evita încălcarea deciziei Comisiei pentru situații excepționale și crearea unui precedent periculos, în situația în care o instituție nu-și respectă obligațiile asumate”, a adăugat Ion Munteanu.
Agenția analizează și calculele privind reexaminarea tarifelor la energia termică livrată consumatorilor, a prețurilor pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare, precum și a prețurilor pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică S.A. „Energocom”, aprobate în data de 20 noiembrie 2021.
Amintim că marți, 9 noiembrie, Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii la gaz. Astfel, moldovenii achită de două ori mai mult decât anterior, adică tariful a crescut de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10,26 lei.
Fluxul de știri
0