Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE rus, despre acțiunile navei ucrainene în strâmtoarea Kerci

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaMAE rus
MAE rus - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Abonare
MAE rus a calificat drept provocare acțiunile navei ucrainene în strâmtoarea Kerci.
CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Acțiunile navei ucrainene care se deplasa spre strâmtoarea Kerci sunt o provocare, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
"După părerea mea, deja toată lumea a înțeles demult totul, pornind de la declarațiile pe care le-au făcut structurile de forță rusești. În opinia mea, evident, aceasta este o provocare. Nu este doar una, nu este una singulară, individuală, este un complex de acțiuni provocatoare care se desfășoară în jurul granițelor noastre”, a spus Zaharova într-o emisiunea la postul public de televiziune. „Da, aceasta este o nouă provocare pe mare”, a menționat ea.
FSB al Rusiei a declarat joi seară că nava forțelor maritime ucrainene „Donbas” se îndreaptă spre strâmtoarea Kerci și nu se conformează somației de a-și schimba cursul. FSB a calificat acțiunile echipajului drept provocatoare și care amenință siguranța navigației. Încercarea navei ucrainene de a intra în strâmtoarea Kerci a coincis în timp cu convorbirea telefonică dintre președinții Statelor Unite și Ucrainei, Joe Biden și Vladimir Zelenski. Nava s-a întors înapoi în momentul în care au venit informații despre încheierea negocierilor.
Nava ucraineană ”Donbas” - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Rusia
Consiliul Federației a comentat incidentul cu nava ucraineană în Marea Neagră
Acesta nu este primul incident cu navele ucrainene în strâmtoarea Kerci. Pe 25 noiembrie 2018, două vase „Nikopol” și „Berdeansk”, precum și remorcherul „Iana Kapu” ale Marinei Ucrainene, au încălcat granița Rusiei, au intrat în zona apelor teritoriale ale Federației Rusie, închisă temporar, și s-a îndreptat din Marea Neagră spre strâmtoarea Kerci. Au întreprins manevre periculoase, nu s-au supus cerințelor legale ale autorităților ruse. Navele cu militarii care au violat frontiera Federației Ruse au fost reținute. Pe 7 septembrie 2019, militarii care au încălcat granița au fost transmiși Ucrainei în cadrul acordurilor privind eliberarea concomitentă a deținuților și condamnaților, iar două luni mai târziu Federația Rusă a întors toate cele trei nave.
Fluxul de știri
0