Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vor ataca la Curtea Constituțională majorarea salariilor judecătorilor de la Înalta Curte

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor cere de la judecătorii Curții Constituționale să evalueze constituționalitatea majorării propriilor salarii.
CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor ataca la Curtea Constituțională prevederile legii prin care Partidul Acțiune și Solidaritate a majorat, până la aproape 82 de mii de lei, salariile lunare ale judecătorilor Curții Constituționale. Anunțul a fost făcut de către deputații Petru Burduja, și Grigore Novac.
Aceștia au declarat că modificarea dată, nu a avut avizul pozitiv al Guvernului, fapt obligatoriu în astfel de cazuri. Astfel, în conformitate cu Constituția, proiectul dat nu putea fi adoptat de majoritatea parlamentară fără a fi acceptat mai întâi de Guvern.

”Ne vom adresa Curții să constate caracterul ilegal al acțiunilor majorității parlamentare. Pentru noi este chiar important să vedem cum vor acționa în cazul dat judecătorii Curții – vor apăra Constituția, așa cum le este obligațiunea, ori vor apăra salariile”, a subliniat Grigore Novac.

Anterior, și fostul premier Ion Chicu a scris despre neconstituționalitatea majorării salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională.
”Luni, deputații PAS au încălcat Constituția, votând majorarea "istorică" a salariilor judecătorilor Curții Constituționale. Articolul 131 din Constituția Republicii Moldova interzice orice modificare cu efect financiar asupra bugetului, fără avizul pozitiv al Guvernului”, a scris Chicu.
Potrivit fostului premier, deputații PAS au comis în mod deliberat această încălcare.
”Deoarece guvernul nu a susținut majorarea sporului specific de la 40% la 100%, adică de la circa 12 mii lei la aproape 41 mii lei pe lună, în Raportul Comisiei Economie, Buget și Finanțe prezentat pentru votare în lectura a 2-a, acel amendament nu a fost inclus”, a precizat fostul prim-ministru.
Fluxul de știri
0