Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

TRM a răspuns la apelului lui Grosu și luptă din gros cu “propaganda rusă”

© Sputnik / Mihai CarausCameră
Cameră - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2021
Abonare
Teleradio Moldova a răspuns apelului de miercuri al lui Igor Grosu și deja joi luptă din gros cu propaganda și dezinformarea. Cum? Simplu: o proclamă pe Maia Sandu drept unul dintre cei mai influenți oameni din Europa!
Asta chiar că este de necrezut. Citez site-ul companiei Teleradio Moldova, care face trimitere la principalul program informativ al televiziunii publice Mesager: “Maia Sandu a fost inclusă într-un clasament al celor mai influenți oameni din Europa”.
Cum așa: chiar în clasamentul celor mai influenți oameni din Europa? Mă tem că autorii acestei știri nici nu-și dau seama ce enormitate au difuzat pe postul public de televiziune. Cum poate Maia Sandu, cu tot respectul pentru domnia ei, să facă parte din clasamentul celor mai influenți oameni din Europa fiind președinte celei mai sărace și mai nenorocite țări din această Europa? Dragi colegi, voi știți ce e Europa? Și ce e Moldova? Moldova întreagă nu știu dacă se poate compara cu cel mai prosper județ din România și asta în timp ce România, alături de Bulgaria, este codașa Uniunii Europene.
Acesta este doar titlu, dar reproduc aici încă două aliniate din corpul știrii care sunt la fel de aberante, halucinante, care sfidează nu doar nomele jurnalismului onest, ci de-a dreptul simplu bunul simț omenesc.

“Şefa statului, Maia Sandu, a fost inclusă în clasamentul celor mai influenţi oameni din Europa. Topul a fost realizat de publicația online politico.eu şi e împărţit în trei categorii, relatează Mesager”.

Atenție la sursă: publicația online politico.eu. Deci, Politico lansează o prostie, o minciună sfruntată, o făcătură în materie de cercetare sociologică, și asta pentru că Europa nici măcar nu știe cine este Maia Sandu. Dar televiziunea publică de la noi o preia cu nonșalanță, fără ca măcar să se gândească ce deserviciu îi face chiar Maia Sandu.
Și asta în condițiile în care miercuri președintele Parlamentului, Igor Grosu, le cerea noilor șefi de la televiziunea publică moldovenească, din studioul local al televiziunii publice române, să lupte, cum am spus mai sus, din gros împotriva “dezinformării și propagande rusești”.
“Și, desigur, a doua miză foarte mare - noua conducere a televiziunii… Teleradio Moldova. Eu foarte mult îmi doresc și iarăși profit de ocazie: faceți, vă rog, sau haideți împreună să facem din instituția asta, într-adevăr, o instituție publică care să vorbească și despre bune, și despre rele, care să dea spațiu de emisie și pentru guvernare, și pentru opoziție. O opinie echilibrată, nu să propage permanent minciună, dezinformare, criză și criză, și criză. Oamenii văd lucru acesta, oamenii sunt afectați”, a afirmat Igor Grosu miercuri.
Și cum luptă Teleradio Moldova cu “dezinformarea și propaganda rusă”? Simplu, punându-se în serviciul propagandei, dezinformării, minciunii, manipulării crase și neobrăzate occidentale.
Ca să înțelegi că anume așa stau lucrurile trebuie să ai doar un pic de decență și să citești următorul aliniat din știrea de la Mesager.
“Astfel, Maia Sandu este clasată pe poziția a 6-a la categoria "idealiștilor", un top dominat de primarul Parisului Anne Hidalgo şi președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Sandu este descrisă ca fiind „cel mai sincer politician reformist al țârii", de când Republica Moldova s-a despărțit de Uniunea Sovietică. De asemenea, în acest clasament se mai regăseşte şi prim-procurorul şef al Uniunii Europene, Laura Codruţa Kovesi, proaspătul cancelar german, Olaf Scholz, dar şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron”.
Cei de la Politico au făcut afirmația de mai sus mai mult în bătaie de joc decât pe bune, altfel nu ar fi plasat-o pe Maia Sandu alături de Olaf Scholz, Anne Hidalgo, Emmanuel Macron şi Ursula von der Leyen.
Eu regret că a trebuit să iau atitudine în acest caz pentru că nu sunt un adept al polemicilor agresive purtate de jurnaliști între ei. Una este confruntarea de opinie și alta este păruiala între jurnaliști. Dar, dragii mei colegi, dacă domniile voastre sunteți cei chemați de mai marii țării să luptați cu propaganda și dezinformarea, inclusiv cu “propaganda și dezinformarea rusă”, atunci fiți buni și faceți acest lucru fără a recurge voi înșivă la propagandă și dezinformare.
Altfel veniți să confirmați un lucru pe care îl bănuim cu toții: autoritățile de la Chișinău luptă cu “propaganda și dezinformarea rusă” (care, de fapt, nu e atât propagandă și cu atât mai mult nu e dezinformare, ci mai curând un punct de vedere de alternativă la ideologia agresivă occidentală, aflată astăzi în plină ofensivă pe tot mapamondul) pentru a asigura un teren propice pentru propaganda și ideologia occidentală.
Dixi.
Protest în fața CEC - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Politică
Igor Grosu a anunțat public cum are de gând să “găsească ac de cojoc” propagandei ruse
Fluxul de știri
0