Igor Grosu a anunțat public cum are de gând să “găsească ac de cojoc” propagandei ruse
22:42 08.12.2021 (actualizat: 22:43 08.12.2021)
© Sputnik / Mihai CarausProtest în fața CEC
© Sputnik / Mihai Caraus
Abonare
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate cum autoritățile de la Chișinău intenționează să combată propaganda și dezinformarea care vine din Federația Rusă.
CHIȘINĂU, 8 dec - Sputnik. Președintele Legislativului a fost întrebat, miercuri seara, de moderatorul unei emisiuni cum Chișinăul are de gând să combată “dezinformare și propagandă rusească”.
“… eu niciodată nu voi obosi să întreb demnitarii de la Chișinău când vor găsi ac de cojoc pentru propaganda și dezinformarea pe care o avem cu duiumul în Republica Moldova, pentru că anume această dezinformare și propagandă rusească este o mare belea pe capul nostru”, a întrebat interlocutorul lui Grosu.
Grosu: Propaganda de import vine din Rusia
La care președintele Parlamentului i-a dat dreptate, în sensul că “dezinformare și propagandă rusească este o mare belea pe capul nostru”, afirmând următoarele:
“Veți dreptate. Noi avem două tipuri de propagandă, am spus-o de fiecare dată: una de import, care ați menționat-o dumneavoastră, și ea, din păcate, vine din Rusia. Da, trebuie s-o recunoaștem. Și noi știm că ei știu și ei sunt de acord cu noi chiar dacă nu recunosc public cei care fac lucru acesta. Și avem propagandă – produs local, produse, televiziuni locale”.
După care Grosu a afirmat că noua componență a Consiliului Audiovizualului trebuie să lupte cu cele două tipuri de propagandă, inclusiv cu cea care vine din Federația Rusă. Totodată el a menționat că în acest scop Chișinăul se va bucura de sprijinul Bruxelles-ului, care va furniza metodologii.
“Foarte mult, dar foarte mult, și profit de ocazie – sper că mă aud, foarte mult mizez, pe de o parte, pe noua componență a Consiliului Audiovizualului. Eu și colegii mei o să ascultăm foarte atent ce trebuie să investim, în ce trebuie să investim ca să consolidăm forțele acestui Consiliu al Audiovizualului. Trebuie să cumpărăm ceva, să alocăm pentru echipamente sau să aducem experți pentru că apropo, la Bruxelles, acum când am fost, în cadrul vizitei, unul din subiectele pe care de fiecare dată l-am abordat în toate discuțiile a fost combaterea propagandei și a știrilor false. Acum a noi suntem într-un război cu toți propagandiștii și mincinoșii, și cei car produc știri false. Am primit asigurări că o să ne ajute cu metodologii pentru că întâmplarea face că și alte țări, și la alte case mai mari tot au simțit pe pielea lor și când este vorba de pandemie, și când e vorba e criza energetică, și cânt e vorba de oprirea violenței împotriva femeilor cu acea Convenții și așa mai departe, în fiecare zi avem de acestea. Și eu foarte mult sper și o să ajutăm Consiliul Audiovizualului să se pună pe treabă”.
Igor Grosu chiar da dat detalii cu privire la cum ar trebuie să acționeze Consiliul Audiovizualului.
“Și iarăși, conform buchii legii: ai depistat că furnizorul cutare sau difuzorul cutare rostogolește, să spunem, o minciună, să spun așa cum este – pe înțelesul oamenilor, legat de vaccinare, legat de criza energetică, legat de altceva… Fiindcă iată când era criza energetică, situația excepțională în energetică, da în acea perioadă poți să intervii într-o procedură mai simplă… SIS-ul, spre exemplu, poate să intervină, dar dacă subiectul ține de criza energetică. Și atunci când apăreau minciuni despre vaccin sau despre sau despre impact și așa mai departe, ei spuneau: domnule, dar nu putem interveni aici pentru că starea excepțională… la asta… nu… Dar nu trebuie să fim permanent cu gândul la starea excepțională. Noi trebuie să avem iată această instituție (Consiliul Audiovizualului – n.n.) funcțională, oameni cu caracter, care să spună noi constatăm și vă dovedim că asta a fost minciună. Prima dată vă avertizăm, a doua oară vă avertizăm și tot așa până la sancțiunea cea mai dură și să spună: da, asta-i propagandă, asta promovează ura, asta promovează conflictul între țări și așa mai departe”, a spus președintele Parlamentului de la Chișinău.
În mod surprinzător, Igor Grosu a spus că în lupta împotriva “dezinformării și propagande rusești” trebuie să lupte și Teleradio Moldova.
“Și, desigur, a doua miză foarte mare - noua conducere a televiziunii… Teleradio Moldova. Eu foarte mult îmi doresc și iarăși profit de ocazie: faceți, vă rog, sau haideți împreună să facem din instituția asta, într-adevăr, o instituție publică care să vorbească și despre bune, și despre rele, care să dea spațiu de emisie și pentru guvernare, și pentru opoziție. O opinie echilibrată, nu să propage permanent minciună, dezinformare, criză și criză, și criză. Oamenii văd lucru acesta, oamenii sunt afectați”, a mai afirmat Igor Grosu.
Igor Grosu o pastișează pe Maia Sandu
Precizăm că Grosu a afirmat cam același lucru pe care l-a spus și președintele Maia Sandu înaintea de instalarea noii componențe a Consiliului Audiovizualului, când a fost întrebată cum poate fi soluționată problema “prezența programelor cu mesaje propagandistice din Federația Rusă retransmise prin intermediul anumitor posturi de televiziune din Republica Moldova”.
Atunci Maia Sandu a făcut următoarea declarație:
„O să avem în curând o nouă componență a Consiliului Audiovizualului, care are anumite instrumente în lege și care trebuie să nu admită propaganda, falsurile și alte încălcări care sunt prescrise în legislația actuală. Îmi pun toate speranțele că acest Consiliu al Audiovizualului se va dovedi obiectiv și eficient. Noi acum începem să lucrăm pe reforma sistemului de securitate în Republica Moldova, care presupune o abordare cuprinzătoare pe toate elementele de riscuri la adresa securității statului, inclusiv pe securitatea cibernetică și alte elemente care au fost total ignorate”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.