Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scholz, al doilea cancelar care l-a exclus pe Dumnezeu din jurământ

© AFP 2024 / John MacdougallКанцлер Германии Олаф Шольц приносит присягу перед президентом Бундестага Бербель Бас
Канцлер Германии Олаф Шольц приносит присягу перед президентом Бундестага Бербель Бас - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2021
Abonare
Noul cancelar federal al Germaniei, Olaf Scholz, a evitat să-l menționeze pe Dumnezeu în timpul depunerii jurământului în calitate de șef al guvernului.
BUCUREȘTI, 9 dec – Sputnik. Noul cancelar al Germaniei, social-democratul Olaf Scholz, a depus miercuri jurământul în Bundestag, evitând menționarea lui Dumnezeu. În acest fel, el a devenit al doilea cancelar, după Gerhard Schröder, care a procedat în acest fel.
Scholz a fost botezat și aparține bisericii evangheliste, însă a părăsit-o. În prezent el se autoidentifică drept o persoană nereligioasă. Scholz a anunțat preventiv publicul că nu va utiliza expresia “Așa să mă ajute Dumnezeu” în timpul jurământului.
Expresia se conține în textul jurământului din Constituție, însă utilizarea ei rămâne la latitudinea politicianului care jură.
Merkel, fiică de teolog și fizician, a utilizat regulat această expresie. Singurul cancelar care a evitat-o a fost social-democratul Gerhard Schröder, motivând că credința lui este „o chestiune privată”.
În pofida nereligiozității, Scholz își exprimă periodic respectul față de valorile creștine, care, potrivit lui, au avut o influență asupra devenirii sale. În special, în spiritul ideilor social-democrate, el subliniază valorile solidarității în creștinism.
Instalarea crucifixului la MAI - Sputnik Moldova, 1920, 20.11.2021
Crucifixul instalat de Năstase la Ministerul de Interne a fost scos: Unde a fost dus
Fluxul de știri
0