Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministrul Sănătății cere ajutorul OMS pentru corectarea statisticii deceselor de COVID-19

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Министр здравоохранения Молдовы Алла Немеренко
Министр здравоохранения Молдовы Алла Немеренко - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2021
Abonare
Ministrul Sănătății a publicat informații care se referă la statistica cazurilor de deces în urma complicațiilor generate de COVID-19.
CHIȘINĂU, 9 dec - Sputnik. Ministerul Sănătății din Republica Moldova a solicitat ajutorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru a corecta datele statistice privind cazurile de deces din cauza COVID-19 înregistrate în țara noastră.
Asta după ce, fostul prim-ministru Ion Chicu a criticat actuala guvernare că de când a ajuns la putere numărul cazurilor de decese cauzate de coronavirus a crescut.

„2991 de oameni au murit de COVID în țara noastră de când PAS guvernează țara si sănătatea. În această perioadă avem mai multe decese decât în toate cele aproape 10 luni, care s-au scurs de la primul caz de COVID și până la 31 decembrie 2020”, scrie Chicu pe pagina sa de Facebook.

Ca reacție, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, tot pe pagina de Facebook a prezentat câteva cifre cu referire la cazurile de deces neraportate la timp, care ar fi dus la creșterea cifrelor prezentate în ultima perioadă.
455 de cazuri neraportate la timp de către instituții (111 în 2020 și 354 – în 2021)
115 cazuri raportate de către instituții la timp, dar neraportate mai departe de ANSP
46 de cazuri care se află în prezent în proces de clarificare a unor nonconformități în îndeplinirea certificatelor de deces
70 de cazuri care se află în proces de verificare și validare (15 – din 2020, 55 – din 2021)
Nemerenco spune că este vorba în total de 686 de cazuri, iar cu o cifră exactă va reveni ulterior. Nemerenco precizează că mai multe țări din lume s-a confruntat cu probleme de evidență a cazurilor de deces.

„Problema noastră actuală este cum să le raportăm în sistemele de statistică internaționale deoarece vom înregistra în diagrama deceselor pe regiune un salt enorm de circa 1 000 de cazuri într-o singură zi. Am solicitat ajutorul OMS pentru a efectua cât mai corect acest exercițiu”, a menționat ministrul Sănătății.

Aceasta a mai spus că nu e grav că nu s-au raportat aceste cifre la zi și a îndemnat cetățenii să aibă grijă de sănătatea lor, să se vaccineze și să respecte medicii.
Laborator - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Coronavirus
Iată cum arată tulpina ”omicron” - a fost publicată prima fotografie
Fluxul de știri
0