Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Unde sunt iernile de altădată? Vom avea sau nu zăpadă în acest an

Unde sunt iernile din Moldova: Vom avea sau nu zăpadă în acest an?
Abonare
Iernile în Republica Moldova nu mai sunt așa ca altădată - geroase și cu troiene de zăpadă. Vom avea oare parte de iarnă adevărată în acest an?
Într-un interviu acordat în Centrul de Presă Sputnik Moldova, șeful Centrului de prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat Ghenadie Roșca a precizat că, în ultimii zece ani, s-a atestat o tendință de micșorare a ciclului iernii adevărate, așa cum ne-am obișnuit s-o știm în sensul clasic al cuvântului.
Specialistul susține că nici această iarnă nu ne va surprinde cu multă zăpadă, dar o prognoză exactă nu poate fi făcută la această etapă.
"Totul depinde de influența combinată a curenților și ciclonilor. Este un proces destul de amplu. Deocamdată, este dificil să facem anumite prognoze", a declarat Ghenadie Roșca.
Invitatul a mai precizat că, în mare parte, precipitațiile care cad în ultimii ani în lunile decembrie-februarie sunt sub formă de ploi și lapoviță.
"În ultimii doi ani putem considera că nici nu am avut iarnă. Nici șapte zile nu s-a ținut stratul de zăpadă pe suprafață. Putem număra pe degete cât timp s-au menținut temperaturile sub zero grade pe timp de zi", a conchis el.
De menționat că pentru data de 8 decembrie meteorologii anunță Cod Galben de precipitații puternice (15-30 l/m2), predominant sub formă de ploaie. La nord precipitațiile vor cădea sub formă de lapoviță.
Fluxul de știri
0